Uutiset

Vaasa nousee oikeasti avaruuteen

Mari K. Niemi (oik.) ja Heidi Kuusniemi (2. vas.) luotsaavat Vaasan yliopiston tekijäjoukkoa. Piensatelliitti laukaistaan avaruuteen vuonna 2022. Kuva: Vaasan yliopisto
  • Vaasa

Vaasa astuu avaruusaikaan oikeasti, eikä vain mielikuvissa kuten naapurikaupunki Seinäjoki Avaruuden pääkaupunkina. Vaasassa johtavana ajatuksena on avaruustalous.

Vaasan yliopiston johtama avaruuskeskus Kvarken Space Center jopa laukaisee avaruuteen satelliitin, jota seurataan tiedekirjasto Tritonian katolle pystytettävällä laitteistolla.

Vaasan yliopisto ja kymmenen muuta suomalaista ja ruotsalaista korkeakoulua ja instituuttia aikovat toteuttaa yhdessä Merenkurkun avaruuskeskuksen eli Kvarken Space Centerin.

Vaasan yliopiston vetämään hankkeeseen on saatu 1,86 miljoonan euron EU-rahoitus. Hanketta tukivat jo valmisteluvaiheessa kymmenet organisaatiot, kuten Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern.

– Uusi avaruustalous on maailmalla nouseva alue, jonka eturintamaan hanke meidät nostaa. Yhteisen tutkimuksen myötä syntyvät kansainväliset verkostot ovat arvokasta pääomaa. Niitä ei voi miljoonissa mitata, toteaa Vaasan yliopiston Innolabin johtaja Mari K. Niemi.

Kiirunasta korkeuksiin

Tuleva avaruustalouden innovaatiokeskus auttaa Merenkurkun yrityksiä lahden molemmin puolin hyödyntämään saatavilla olevaa avaruusdataa. Hanketta johtaa yliopiston Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi.

– Avaruuskeskuksen on varmistettava, että alueen toimijat voivat hyödyntää uusia tekniikoita. Avaruusdatasta saadaan uusia mahdollisuuksia yrityksille esimerkiksi maa- ja metsätalouteen sekä merenkulun ja energiatalouden tarpeisiin.

Avaruusteollisuuden murroksen ja uuden avaruusliiketoiminnan myötä avaruuteen pääsee entistä helpommin ja halvemmin. Avaruuskeskus aikoo laukaista avaruuteen oman piensatelliitin. Tiedekirjasto Tritonian katolle pystytetään myös antenni satelliittidatan vastaanottolaite.

– Satelliitin suunnittelu aloitetaan syyskuussa. Maitopurkin kokoinen piensatelliitti on tarkoitus laukaista vuonna 2022 Kiirunasta, kaavailee Kuusniemi.

Taivas rajana

Lähes kolmivuotisen tutkimus- ja kehityshankkeen tarkoituksena on herättää myös opiskelijoiden ja kansalaisten kiinnostusta avaruuteen.

– Avaruus ei ole enää rakettitiedettä, vaan se on kaikkien lähellä. Vain taivas on rajana siinä, millaisia mahdollisuuksia meille avautuu uudesta avaruustaloudesta, sanoo Niemi.

Luvassa on esimerkiksi avaruuteen liittyvää tiedekasvatusta koulujen oppilaille.

– Toteutamme vuosittain myös KvarkenSat Innovation Challengen, joka on avaruusdataan pohjautuva kaikille avoin haastekilpailu, Niemi paljastaa.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka