Vaasa-Mustasaari oppailla on ollut poikkeuksellinen vuosi

Vaasa-Mustasaari oppaat ry:llä on yli 40-vuoden kokemus kaupunki-, alue- ja kohdeopastuksista. Vuosi 2020 on kuitenkin ollut opastuksien kannalta poikkeuksellinen ja haastava vallitsevan koronaviruksen vuoksi.

– Meillä on ollut useita oppaita pois vahvuudesta koronan takia, he ovat joko itse kuuluneet riskiryhmiin tai joku läheinen on kuulunut, Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n puheenjohtaja Helena Nygård kertoo.

Vaikka kävijämäärissä on näkynyt pudotusta, hänen mukaansa joillakin opastuskierroksilla on ollut jopa enemmän väkeä kuin aiemmin. Kotimaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan ja kaupunkilaiset etsivät ohjelmaa omalta paikkakunnaltaan.

– Esimerkiksi Strömsön kierrokset ovat vetäneet hyvin ja hautausmaat kiinnostavat ihmisiä entiseen tapaan, Nygård lisää.

Ulko-opastuksia Vaasa-Mustasaari oppaiden opastukset tapahtuvat pääsääntöisesti ulkoilmassa Vaasan ja Mustasaaren lähialueilla. Opastuskieliä ovat suomi, ruotsi, englanti, saksa ja venäjä.

– Oman kotiseudun historian ja nykyisyyden tunteminen auttaa kokemaan yhteenkuuluvuutta ja tuntemaan paikkakunnan itselleenkin tärkeäksi, etenkin tutustumalla uusiin ja vähemmän tunnettuihin paikkoihin voi omasta paikkakunnasta oppia uusia asioita helpolla tavalla, Nygård selittää.

Alkulan aikajanataulu

Nygård kertoo, että valittavana on tällä hetkellä 11 erilaista kävelykierrosta, esimerkiksi Alkulan 1700-luvulta peräisin olevalla tupakkaplantaasilla tai Raippaluodon pittoreskissä kirkonkylässä.

Alkulan tilalla on meneillään opastuskierrosten lisäksi muitakin oppaiden projekteja, kuten alueen historiapolun kunnostusta. Lisäksi työn alla on Alkulan historiasta kertova aikajanataulu aina 1700-luvulta tähän päivään.

– Meillä piti olla kaiken tämän lisäksi kuvaelma Alexander Levon 200 vuotta -juhlavuoteen liittyen syksyn aikana, sekä nyt Vanha Vaasa -päivän yhteydessä, mutta ne peruuntuivat koronan takia. Suunnitelmissa olisi päästä esittämään kuvaelma sitten ensi kesänä, Nygård kertoo.

Luottavaisin mielin

Vaikeuksista huolimatta tulevaisuuteen on pyritty katsomaan luottavaisin mielin ja sen vuoksi ohjelmaa on suunniteltu oppaiden toimesta jatkoonkin.

– Ensivuoden helmikuussa on jälleen kansainvälinen matkailuoppaiden päivä, ja yleensä silloin oppaat ovat järjestäneet kaikille avoimia opastuksia jossakin valitussa kohteessa, Nygård sanoo.

Pari viikkoa sitten valmistunut opastusyhdistyksen vuosikalenteri on myös työllistänyt oppaita. Vuosikalenteri esittelee muutamia vähemmän tunnettuja Vaasan ja Mustasaaren kohteita ja paikallishistoriaa.

– Kalenterista on iloa koko vuodelle 2021 ja sen avulla voi tehdä löytöretkiä ympäristöön ja tutustua ennestään tuntemattomiin paikkoihin, joista kuvitetun kalenterin teksteissä kerrotaan. Kalenterissa näkyvät myös yhdistyksen vakio-opastuskierrokset ensi vuonna, Nygård lisää.

Emilia Kovanen