Vaasa Festival on valmis helteiseen viikonloppuun

Perjantaina starttaavan Vaasa Festivalin odotetaan vetävän Sisäsatamaan ensimmäisenä festivaalipäivänä noin 8 000 kävijää.

– Jos sääennuste pitää paikkansa, tapahtumasta tulee myös taloudellisesti menestys. 32 astetta on tänne luvattu, joten hyvältä näyttää, tapahtumajärjestäjä Tommi Mäki hymyilee.

Lauantaille odotetaan hänen mukaansa noin 6 500 festivaalivierasta.

– Kentälle raivataan viime vuoteen verrattuna lisätilaa muutamalle sadalle vieraalle ja festivaalialuetta on kokonaisuudessaan laajennettu hieman, joten tilaa on hyvin odotetulle 14 500 kävijälle, Mäki toteaa.

Yhdeksi suureksi houkuttimeksi Mäki nimeää perjantaina esiintyvän ruotsalaisen Veronica Maggion.

– Hänellä ei ole tänä vuonna keikkaa muualla Suomessa eikä Uumajassa. Ruotsin puolelta on ennakkotietojen mukaan tulossa parisataa festarivierasta, Mäki kertoo.

– Apocalyptican setti koostuu omasta tuotannosta, eli Vaasassa ei kuulla totuttuja Metallica-covereita, hän lisää.

Lauantain tärpiksi Mäki nostaa norjalaisen Alexander Rybakin, joka starttaa päivän yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa.

– Lavalle nousee 32 muusikkoa, joten keikka vaatii erityisjärjestelyjä lavalla. Siksi he esiintyvät ensimmäisenä, Mäki valaisee.

– Rybakin setti koostuu klassisen musiikin helmistä ja tunnetuista pop-kappaleista. Mukaan mahtui pari minunkin toivettani, hän lisää.

Mäki suitsuttaa myös Laiturilavalle nousevia nuoria suomalaisia bändejä.

– Suurin osa niistä tulee Pohjanmaalta.

Palautteista opittu

Viime vuonna säät niin ikään suosivat festivaalia, ja Sisäsatamaan kertyi lähes 13 000 musiikin, ruoan ja viinin ystävää.

– Viime vuosi oli koeponnistus. Saimme paljon palautetta, jonka kävimme tarkkaan läpi. Täytyy tunnustaa, että lähes kaikki parannukset on tehty palautteen perusteella, ideat eivät siis ole omia, Mäki nauraa.

Ruoka- ja juomapuolen palvelua on hänen mukaansa selkeytetty huomattavasti, ruokaa ja juomaa on myös enemmän tarjolla.

– Tuottajia oli tänä vuonna helpompi saada mukaan. Tasting-alueelle on luvassa huomattava tasonnosto. Tuotemäärä tuplaantuu viime vuoteen verrattuna. Tarjolla on noin 50 erilaista viiniä yli 20 tuottajalta, Mäki valaisee.

Kävijäpalautteen perusteella festivaalialueelle tulee nyt myös muun muassa rentoutumisalue laiturille, jossa festivaalikansa voi levähtää tekonurmella ja aurinkotuoleissa.

– Vieraat toivoivat myös, että Kuntsille pääsisi käymään festareiden aikana. Nyt sekin onnistuu, sinne on lauantaina ilmainen sisäänpääsy. Festaripäivän voi vaikka aloittaa hienosti museokierroksella, Mäki vinkkaa.

Helteisiin varaudutaan

Mäki kertoo, että järjestelyissä on tänä vuonna paremmin otettu huomioon luvassa olevat helteet.

– Vesipisteitä on tuplattu viime vuodesta ja tarkistamme, että varjoalueita on riittävästi. Lisäämme telttoja, jotta väki pääsee niihin hieman vilvoittelemaan, picnic-alueelle tuomme tuoleja ja pöytiä. Istumapaikkoja lisätään festarialueella reilusti, niitä tulee olemaan noin 1 500, hän luettelee.

– Uutta on myös festivaalialeen vierestä, Mariansatamasta löytyvä veneparkki. Vuokrasimme sen kaupungilta viikonlopuksi. Siellä on tilaa 18 veneelle, ja se on festarivieraille ilmainen, hän lisää.

Festivaalialueelle saa Mäen mukaan tuoda mukanaan pienet eväät, mutta juomia ei.

– Ihmisten kannattaa varata mukaansa pieni vesipullo, jota voi täyttää alueelta löytyviltä vesipisteiltä, hän sanoo.

– Vessoja on myös tulossa lisää viime vuoteen verrattuna.

Mäki on huomannut, että livemusiikki saa väen nykyään liikkeelle.

– Esitysten pitää olla tasokkaita. VIPin ja normilipun kuilu on pienentynyt huomattavasti. Tason on oltava korkea kaikille. Ihmiset ovat valmiita käyttämään rahaa elämyksiin. Nyt on luvassa visuaalisestikin tasokas festari, Mäki lupaa.

Samalla hän paljastaa, että ensi vuoden Vaasa Festival -päivät on jo lyöty lukkoon.

– Tapahtumasta tulee kolmipäiväinen ja se siirtyy elokuulle. Aloituspäivä on Taiteiden yön torstai, hän kertoo.

Katja Lahti