Uusi kausi starttaa vanhoille autoille

Vaasan auto- ja moottorimuseo avaa jälleen ovensa kesäkaudeksi 2018. Klemettilässä sijaitsevan museon sesonki käynnistyi vappuna ja päättyy syyskuun alussa.

Suomen suurin yksityinen automuseo on Vaasan Veteraaniautoseura ry:n ylläpitämä ja tarjoaa vierailijoille näyttelyiden lisäksi erilaisia tapahtumia sekä kokoontumisajoja.

Uudistuksia ja Amerikan tunnelmaa. Tänä vuonna uutuutena museossa nähdään ”Made in USA” -näyttely. Museon ensimmäisessä kerroksessa pääsee ihailemaan jenkkiautoja ja moottoripyöriä 1930-luvulta 1980-luvulle.

– Näytillä on monipuolisesti malleja eri vuosikymmeniltä, näyttelystä vastaava Paula Sandström lupaa.

Näyttelyssä nähdään alkuperäisasussaan olevien ajoneuvojen lisäksi myös niin sanottuja kustomeja.

– Kustomit ovat vintage-hengessä tehtyjä autoja ja moottoripyöriä. Niiden ympärille on rakentunut kokonainen kulttuuri, johon liittyvät myös tietynlainen pukeutuminen ja hiustyyli, Veteraaniautoseuran varapuheenjohtaja Mikko Råberg selittää.

Ajoneuvojen lisäksi näyttelyyn on rakennettu muun muassa amerikkalainen Drive in -hampurilaisravintola tunnelmaa luomaan.

– Tämän näyttelyn somistukseen on panostettu. Tarkoitus on luoda ihmisille mielikuvia menneestä ajasta, Råberg lisää.

Aikamatka paikallishistoriaan. Viime vuoden tapaan museossa nähdään tänäkin kesänä perusnäyttely sekä vuosittain uudistettava Motorsport-näyttely.

– Motorsport-näyttelyssä on tänä kesänä uusia kilpa-auto- ja -pyörämalleja, Veteraaniautoseuran tapahtuma- ja tiedotusvastaava Eemu Laurila kertoo.

”Vintage Heaven – Vintage-vintti” -nimisessä kolmannessa kerroksessa on esillä monipuolisesti vanhaa tavaraa. Nähtävänä on vanhojen polkupyörien lisäksi vanhoja matkapuhelimia sekä pienoismalli vanhasta kaupasta.

Kävijä pääsee myös kurkistamaan Vaasan historiaan, sillä esillä on paikallisten moottoritehtaiden tuotteita vuosien varrelta.

– Museon kolmas kerros tarjoaa elämyksiä, muistoja ja kokemuksia. Isovanhemmat voivat viedä lapsenlapsensa sinne aikamatkalle, Råberg sanoo.

Tapahtumia kauden läpi. Näyttelyiden lisäksi Vaasan auto- ja moottorimuseo tarjoaa kesän aikana paljon tapahtumia.

Helatorstaina 10.5. järjestettävänä Motosport-torstaina museon piha täyttyy autourheilun eri kalustosta. Tätä seuraa 9.6. vietettävä kansallinen museoajoneuvopäivä.

– Tänä vuonna olemme satsanneet erityisen paljon museoajoneuvopäivään. Tarkoitus on koota yhteen kokoontumisajoja varten kaikki, jotka omistavat museoajoneuvon, Laurila kertoo.

Kansallisen museoajoneuvopäivän yhteydessä järjestään myös Tweed Ride -polkupyöräily.

– Osallistujat pukeutuvat kauniisti vanhan ajan tyyliin ja ajavat kauniilla vanhoilla polkupyörillä, Råberg tiivistää tapahtuman luonteen.

Museon kesä huipentuu Taiteiden yön jälkeen 2.9. juhlittaviin kauden päättäjäisiin.

Josefiina Vanhanen

>>>>>>> Stashed changes