Uudistunut Wasa Teater on elinvoimainen satavuotias

Wasa Teaterin tuleva näytäntökausi on juhlava. Marraskuun 1. päivä teatteri täyttää pyöreät sata vuotta. Luvassa on 100-vuotishistoriikki. Aivan näillä hetkillä valmistuu myös teatteritalon remontti ja laajennus. Juhlavuoden ohjelmistossa on niin klassikoita kuin uuttakin tekstiä.

Syyskuussa ensi-iltansa saa satavuotisjuhlanäytelmä Spelman på taket (Viulunsoittaja katolla). Kuin sokerina pohjalla, talossa on avattu uusi ravintolakokonaisuus Bock’s Ernst Salonger, jonka osana on myös entinen Bistro Ernst.

– Elinvoimainen satavuotias, jota on syytä kunnolla juhlistaa, teatterinjohtaja Åsa Salvesen kuvailee teatteria.

Pääosassa teatteritalo

Uudesta rakennuskokonaisuudesta saa parhaan kuvan Gården-sisäpihalta. Siellä uusi ja vanha rakennuskanta kohoavat kylki kyljessä: 1950-luvun talo, lasiaula Glaset, monikerroksinen sinikeltainen uudisrakennus ja Magasinet-piharakennus.

– Tämä on kuin mosaiikki vaihtelevine tyyleineen, teatterinjohtaja Salvesen innostuu.

Vasalliin pääsee hänen mukaansa nyt uusia reittejä, eteisaulasta ja sisäpihalta Glasetin kautta, joka toimii myös Vasallin lämpiönä.

– Gården ulkolavoineen on monien mahdollisuuksien paikka, jonne on helppo tulla vaikka ulkoilmakonserttiin, kesäteatteriin tai terassille, Salvesen sanoo.

Remontissa on hänen mukaansa satsattu yleisiin tiloihin.

– Paitsi teatteriin, tänne on helppo pistäytyä esimerkiksi lounaalle tai kokoustamaan eteisaulan sohville. Teatterilaisille muutos on pienempi kuin yleisölle. Uudisrakennukseen on saatu lisätiloja myös henkilökunnalle.

Kierroksella kulissien takana

Teatteritalon laajennetusta ja valoa tulvivasta eteisaula-lämpiöstä aukeaa näkymä kulissipajaan. Naulakko on entisellä paikallaan. Lippukassa on siirretty aulan perälle.

Uudistetut saniteettitilat on somistettu upein mustavalkokuvin. Studionäyttämön tilalla on ravintola, jota hallitsee aiemmassa remontissa poistettu ja nyt täydessä loistossa kimmeltävä viipurilainen kristallikruunu.

Entisestä toisen kerroksen väliaikatarjoilutilasta johtavat portaat ylös teatterisalin uudelle, 37-paikkaiselle parvelle. Kaikkiaan saliin mahtuu nyt 325 katsojaa.

– Uudet tuolit ovat kopioita 1950-luvun alkuperäisistä, markkinointipäällikkö Jan Fröjdö kertoo.

Ison näyttämön takaosassa uudisrakennuksessa kohoaa varasto, joka sallii lavastusten joustavan vaihdon ja useat yhtäaikaiset produktiot. Ison näyttämön tekniikka, valaistus ja äänentoisto on ajanmukaistettu.

– Teatteri tarjoaa nyt maailmanluokan äänielämyksiä, tekninen päällikkö Mats Antell sanoo.

Kiinnostaako uudistunut talo ja sen historia? Teatteri järjestää syksystä alkaen yleisölle teatteripedagogien vetämiä interaktiivisia opastuskierroksia. Luvassa on myös kummituskierros.

Uutta ja klassista

Isolla näyttämöllä nähdään teatterivuoden aikana kolme ensi-iltaa. Syyskuussa ensi-iltansa saa Spelman på taket, joka on täynnä tanssia, romantiikkaa ja koskettavia kohtaloita, marraskuussa Susanna Alakosken Vaasaan sijoittuva Bomullsängeln (Puuvillaenkeli) ja maaliskuussa 2020 Maria Turtschaninoffin koko perheen satunäytelmä Månskensprinsen (Kuutamoprinssi).

– Spelman på taket on kaikkien aikojen klassikko, ajaton ja ajankohtainen, teatterinjohtaja Åsa Salvesen kuvailee.

Ohjaaja Markus Virta on hänen mukaansa tarttunut siihen tuoreella otteella. Rooleissa nähdään näyttelijöiden lisäksi oikeankokoisia nukkeja.

Syksyn aluksi on Vasallissa tarjolla perheen pienimmille koskettava Sagan om den lilla farbrorn sekä Magasinetissa Lina Ekbladin roolittama, Shakespearen tekstiin perustuva monologinäytelmä Feta kungar och fattiga riddare. Vuoden aikana on useita vierailunäytöksiä, muun muassa Fork på Wasa Teater.

Satu Grönroos