Uutiset

Uravalmennus toimii monelle käännekohtana elämässä

Terhi Marttila nauttii työstään Pohjanmaan käräjäoikeuden toimistosihteerinä Vaasassa. Kuva: Mia Hytönen
  • Vaasa

Uravalmennus on paikka, joka antaa tukea ja ohjausta muutosta kaipaavalle. Tiedon ja neuvojen lisäksi valmennuksesta saa ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen.

Valmennuksesta on saanut moni työtön uuden mahdollisuuden ja suunnan elämälleen.

Uusia tuulia

Terhi Marttila, 43, sai kaipaamansa avun uravalmennuksesta. Asuttuaan Seinäjoella pienen lapsen yksinhuoltajana, hän ajautui tilanteeseen, jossa vaihtoehtojen punnitseminen tuli ajankohtaiseksi.

– Tein kaupanalan töitä, jossa työvuorot vaihtelivat. Se teki arjesta pienen lapsen kanssa raskasta. Jouduttuani työttömäksi aloin pohtimaan, kuinka voisin saada säännöllistä päivätyötä. Olin valmistunut aiemmin vaatetusalan artesaaniksi, ja siihen aikaan työllistyminen alalla oli hyvin haastavaa, Marttila muistelee.

Marttila päätyi TE- palveluiden kautta uravalmennukseen, jonka kautta hän pääsi Seinäjoen käräjäoikeuteen infopisteelle harjoitteluun.

– Olin vuoden siellä töissä, ja tunsin todella löytäneeni oman alani. Kokemuksen innoittamana päädyin opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun oikeushallinnon tradenomitutkintoa, ja pian valmistumisen jälkeen pääsin Vaasan käräjäoikeuteen sihteeriksi, Marttila kertoo.

Innostus alaan oli niin suuri, että Marttila jatkoi vielä myöhemmin opintoja ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi. Nyt hänellä on takana töitä Pohjanmaan käräjäoikeudessa noin 11 vuotta.

– Olen todella kiitollinen uravalmennuksesta. Sen avulla löysin paikkani elämässäni ja joka päivä on tosi kiva mennä töihin, Marttila hymyilee.

Uravalmentaja

Koulutuspalvelu Saarenpää Oy järjestää Pohjanmaan alueella uravalmennuksia ja yrittäjyysvalmennuksia Pohjanmaan Ely-keskuksen ostamana. Riikka Ilves työskentelee uravalmentajana.

– Valmennukseen hakeudutaan TE -toimiston kautta. Vaasassa järjestetään 10-40 päivän valmennuksia, joiden sisältö ja kesto riippuvat kohderyhmästä. Tänä syksynä alkavia ryhmiä tavallisten valmennusten lisäksi ovat esimerkiksi työhyvinvointiin painottuva valmennus sekä 55+-vuotiaille suunnattu, digitaalisiin valmiuksiin painottuva valmennus, Ilves kertoo.

Ilveksen mukaan valmennuksiin osallistujat tulevat hyvin erilaisista taustoista, ja heidän työttömyytensä kesto vaihtelee paljon. Ryhmät sisältävät eri-ikäisiä, eri ammattiryhmien edustajia sekä erilaisia kulttuuri- ja koulutustaustoja omaavia ihmisiä.

– Mielestäni erilaiset taustat ryhmässä tarjoaa hyvät mahdollisuudet oppia myös toisilta ryhmän jäseniltä ja saada uusia näkökulmia. Lisäksi verkostoituminen ryhmässä eri ammattialojen edustajien kanssa voi mahdollistaa yhteistyötä myös jatkossa, Ilves kertoo.

Ilves nauttii työnsä tavoitteellisuudesta ja nopeatempoisuudesta, ja osallistujien työllistyminen ja koulutukseen pääseminen ovat hänelle aina juhlan hetkiä.

– Mieleenpainuvia hetkiä ovat ne, kun huomaa miten valtavasti taitoa, osaamista ja voimavaroja osallistujilla on. Jo lyhytkin työttömyys laskee itsetuntoa ja monesti ihminen voimaantuu ja rohkaistuu valmennuksen aikana, Ilves kertoo.

Susanna Vase

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka