Unia vei bändikilpailun voiton

Vaasalaisyhtye Unia voitti Hyvinkään Jalostamolla järjestetyn Jalostarat-bändikilpailun 28. marraskuuta.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty kilpailu on tarkoitettu omaa musiikkia tekeville bändeille, joilla ei vielä ole levytyssopimusta.

Kovatasoiseen finaaliin valittiin alkukarsintojen perusteella viisi bändiä, joista tuomaristo valitsi parhaaksi Unian. Kilpailun voittaja pääsee keikkailemaan Tavastian Semifinal-klubille Helsinkiin ensi vuoden alussa.

– Mukana oli laaja skaala laadukkaita bändejä ympäri Suomen. Finaalissa oli meidän lisäksemme bändejä Hyvinkäältä, Helsingistä ja Turusta, kitaristi Marko Perälä kertoo.

Pitkä historia musiikin parissa. Jalostamolla pidetty kilpailu oli Unian ensimmäinen keikka nykyisellä kokoonpanolla. Kitaristit Marko Perälä ja Joona Hokkanen sekä laulaja Sanna Perälä ovat soittaneet yhdessä kuusi vuotta.

– Ennen Uniaa soittelimme covereita ja keikkailimme eri kokoonpanoilla. Neljä vuotta sitten päätimme tehdä omaa musiikkia ja perustimme Unian, Marko Perälä kertoo.

Myöhemmin bändiin liittyivät rumpali Miikka Paumo ja basisti Katriina Rintala. Jäsenet kuvailevat musiikkiaan tunnelmalliseksi progressiiviseksi rockiksi.

– Musiikillista genreä on vaikea määritellä, koska musiikkimme polveilee popista rockiin ja metalliin. Jäsenillä on erilaiset taustat, ja kaikilla on omat innoittajansa.

Lyriikoiden takana on Sanna Perälä. Unian biisit ovat havaintoja maailmasta ja käsittelevät iloja ja suruja.

– Määrittelisin Unian musiikin tunnelmalliseksi progerockiksi. Biisit ovat aika melankolisia, mutta osassa on myös humoristinen pohjavire, Sanna Perälä sanoo.

Keikkoja tiedossa. Unialta on tähän mennessä ilmestynyt kolme sinkkua. Bändin ensimmäinen EP on työn alla, ja se julkaistaan vuoden 2016 alussa. Ensi vuoden alkuun on sovittu myös muutamia keikkoja.

– Musiikki on meille elämäntapa. Jokainen meistä haluaa kehittyä muusikkona, mutta myös bändin jäsenenä. Tavoitteena on tehdä aina parempaa musiikkia ja löytää uutta yleisöä, Marko Perälä sanoo.

Bändin mukaan parasta kilpailun voitossa ovat olleet mukana eläneet ihmiset ja ystävät.

– Vaasalaiset ystävämme olivat lähteneet salaa kannustamaan meitä Hyvinkäälle. Oli hienoa nähdä yleisössä tuttuja kasvoja ja päästä jakamaan voitto heidän kanssaan, Sanna Perälä kertoo.

Riina Siirtola