Unelma johdatti yrittäjyyden polulle

VIIKON VIERAS: Mustasaarelainen Marika Rajala on yrittäjä, joka haluaa auttaa mahdollisimman monia löytämään omaan elämäntilanteeseen sopivan, hyvinvointia tukevan elämäntavan. Hän haluaa innostaa ja motivoida jokaista pitämään hyvää huolta itsestään.

– Elämäntapamuutoksia yleensä kaikki asiat muutetaan kerralla. Ruokavaliosta karsitaan kaikki ylimääräinen, ja liikutaan liian paljon sekä liian tehokkaasti. Tällöin innostus helposti lopahtaa vauhdikkaan alun jälkeen.

Hän korostaa, että muutosten olisi oltava riittävän pieniä ja ne olisi syytä tehdä riittävän hitaaseen tahtiin.

– Näin uudet tavat muodostuvat rutiineiksi ja pysyvät elämässä. Kun esimerkiksi ruokavalioon lisätään vähitellen hyviä juttuja, huonot putoavat hiljalleen pois.

Yksinkertaiset perusasiat. Työ hyvinvointialalla ei ole ollut Rajalalle itsestäänselvyys.

– Olen peruskoulutukseltani kauppatieteiden maisteri. Kotiäitivuosien ja työttömyyden aikana vahvistui kuitenkin ajatus siitä, ettei ekonomin ura ole minua varten.

Hän kertoo, että esikoisensa syntymän jälkeen ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvät asiat alkoivat kiinnostaa häntä.

– Aloin omatoimisesti lukea alan kirjallisuutta, ja kiinnostuin erityisesti ravinnon vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin.

Samalla Rajala alkoi panostaa omaan hyvinvointiinsa enemmän. Hän kertoo laihduttaneensa kymmenkunta raskausaikana kertynyttä kiloa rauhalliseen tahtiin ilman erityisiä dieettejä.

– Oma hyvinvointini kohentui ihan yksinkertaisilla perusasioilla. Sain itse kokea, miten terveellinen ruokavalio ja liikkumistottumukset vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin.

Yrittäjyyden polku. Rajala huomasi miettivänsä yhä useammin sitä, että haluaisi auttaa myös muita ihmisiä voimaan paremmin. Syksyllä 2016 hän opiskeli ravintovalmentajaksi.

– Se oli harppaus kohti unelmani toteutumista. Koulutus vahvisti ajatuksiani, sillä heti ensimmäisenä koulutuspäivänä tiesin löytäneeni oman juttuni.

Seuraavana keväänä hän ilmoittautui Suomen Yrittäjäopiston yrittäjyysvalmennuksen.

– Silloin vahvistui ajatus siitä, että vielä jonain päivänä lähden yrittäjäksi, hän sanoo hymyillen.

Viime syksynä Rajala jatkoi opiskelujaan ja kouluttautui personal traineriksi.

– Halusin täydentää osaamistani myös liikuntapuolella, jotta pystyn auttamaan asiakkaitani monipuolisemmin. Valmennuksessani opetan elämäntapoja, jotka kantavat lopun elämää.

Pysyviä tuloksia saadaan yhdistämällä terveellinen, mutta joustava ruokavalio, monipuolinen liikunta ja riittävä lepo.

– On tärkeää löytää itselle mieleinen tapa liikkua. Lihaskuntoharjoittelua suosittelen kaikille, mutta kuntosalille ei ole mikään pakko mennä. Tehokkaan treenin saa aikaiseksi myös kotona kehon painolla tai pienvälineillä.

Energiaa ja elämäniloa. Kuluneena talvena Rajala perusti yrityksensä Enelvan.

– Äidilläni oli aikoinaan kahvilayritys, ja ajattelin kauan, ettei minusta koskaan tule yrittäjää. Oma perhetilanne oli kuitenkin osasyy siihen, että lopulta halusin lähteä yrittäjäksi.

– Meillä on erityislapsi, ja hoitojärjestelyt ovat toisinaan haastavia. Yrittäjänä voin helpommin järjestää työajat siten, miten parhaiten perheelle sopii.

Hän sanoo halunneensa, että yrityksen nimi kuvastaa niitä asioita, joita hän toivoo asiakkaidensa saavuttavan. Enelva tulee sanoista energinen, elinvoimainen ja vahva.

– Haluan, että jokainen valmennettavani saa tuntea itsensä vahvaksi. Se tarkoittaa vahvuutta pitää huolta itsestään ja vahvuutta olla rohkea ja uskoa itseensä. Vaatii vahvuutta tehdä hyvinvointiansa edistäviä valintoja ja luopua huonoista tavoista sekä ajatuksista.

Raija Koivisto