Uutiset

Ulkojooga rikkoo stereotypioita

Amanda Holmström pitää kesän ajan Hovioikeudenrannassa joogatunteja. Kuvat: Amanda Holmström
  • Vaasa

Vaasassa asuva Amanda Holmström pitää kesän ajan Hovioikeudenrannassa joogatunteja. Hänen mukaansa eri tyylejä, muunnelmia ja muutoksia on joogassa niin paljon, että vain taivas on rajana.

Holmström on opettanut joogaa vuodesta 2014 lähtien.

– Jooga on yksi iso kokonaisuus, jonka takana on suuri filosofia. Siihen sisältyy erilaisia hengityskäytäntöjä, meditaatiotekniikoita ja itsensä tutkiskelua, Holmström kertoo.

Ulkona pidettävillä joogatunneilla Holmström opettaa Yin-joogaa, Yang-joogaa sekä Yin ja Yang -joogaa. Yang on joogista dynaamisempi, Yin on rauhallisempi ja Yin ja Yang -jooga on sekoitus näiden kahden tyylin välilltä.

– Opetan myös esimerkiksi joogia, jotka ovat hellävaraisempia, kuten lempeä hatha, Yin-jooga ja palauttava jooga. Ne ovat syvästi mieltä ja kehoa ravitsevia, rauhoittavia ja meditatiivisia.

Ei stereotypiaa

Holmström uskoo, että ulkona opettaminen on tuonut mukaan paljon uusia joogaajia, sillä ulkona on avaraa ja kynnys lähteä joogaamaan on pienempi.

– Kun tiellä ei ole ovia tai seiniä, ihmiset ovat olleet paljon avoimempia. Ulkona heillä on myös mahdollisuus lähteä pois, jos siltä tuntuu, Holmström sanoo.

Ulkojoogan avulla Holmström haluaa tyrmätä ajatuksen stereotyyppisestä ihmisestä, joka harjoittaa joogaa. Hänen mukaansa kuka tahansa voi harjoitella joogaa.

– Ihmiset tulevat mukaan eri taustoista ja eri-ikäisinä. Se on mahtavaa, sillä jooga yhdistää ihmisiä. Nuorin joogaajani on ollut kolmevuotias ja vanhin 90-vuotias, Holmström kertoo.

Jooga vei mennessään

Holmström kärsi aikoinaan syömishäiriöstä ja masennuksesta, joiden vuoksi häntä hoidettiin sairaalassa.

– Etsin silloin itselleni erilaisia terapiamuotoja, ja löysin joogan, hän muistelee.

Holmström etsi kirjastosta tietoa joogasta ja joogafilosofiasta, kokeili oppimaansa ja kiinnostui siitä yhä enemmän. Pian hän huomasi olevansa voiton puolella taistelussa syömishäiriötä vastaan.

– Päätin lähteä joogaopettajakoulutukseen itseni takia, sillä huomasin sen auttavan minua ja halusin oppia lisää. Päätin myös, että jos voisin milloinkaan auttaa toista ihmistä samanlaisessa tilanteessa, tekisin sen mielelläni, Holmström sanoo.

Joogaopettajakoulutuksen jälkeen Holmström ymmärsi, että ei pitänyt joogasta enää vain itsensä takia, vaan oli myös vilpittömästi rakastunut opettamiseen.

– Joogatyylien, opettajien ja opetustyylien välillä on suuria eroja. Minun opetustyylini on opettaa intuitiivisemmin ja innoittaa oppilaitani. Avainasioita joogassani ovat kehon kunnioittaminen, hengityksen tutkiminen ja se, miten jooga vaikuttaa mieleen ja avaa vapauden tunteen, Holmström kertoo.

Holmström pitää kaikille avoimia Amanda’s Yoga -joogatunteja Hovioikeudenrannassa maanantai- ja keskiviikkoaamuisiin kello 10 ja tiistaina kello 16.30.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka