Uutiset

Tyttöpainijoita kaivataan lisää

Vaasan Toverit on vanha painiseura, joka on perustettu jo vuonna 1929. Seuraan kaivataan nyt lisää tyttöjä 6-16 -vuotiaille suunnattuun ryhmään. Kuva: Paula Kaskimaa
  • Vaasa

Vaasan Tovereiden tyttöpainiryhmän mielestä harjoituksissa parasta on venyttely, ketteryysharjoituksen tekeminen, polttopallo ja tietenkin itse painiminen.

Kehonhallinta tärkeää

Treeneissä tehdään paljon kehonhallintaharjoituksia, sillä painissa sitä tarvitaan paljon.

– Harjoittelemme paljon kehonhallintaa, tekniikkaa ja tietysti painia. Teemme harjoituksissa kuitenkin paljon muutakin, jotta leikkisyys pysyisi mukana tekemisessä, kertoo ryhmän valmentaja Mira Ahola.

Ryhmän toinen valmentaja, Harri Vallin kertoo, että painissa on erittäin tärkeää oppia hallitsemaan omaa kehoa, ennen kuin voi alkaa liikuttamaan vastustajan vartaloa. Siksi harjoituksissa painotetaan erilaisten kehonhallintaa edistävien liikkeiden tekemistä.

– Painiakin aletaan, mutta vasta sitten, kun koko kroppa on kunnolla lämmennyt.

Yhteisöllinen yksilölaji

Tyttöpainiryhmä on erikoisuus, niitä ei Suomessa ole vielä paljon. Vaasan Tovereiden syksyllä 2016 perustetussa ryhmässä on mukana parisenkymmentä 6–12-vuotiasta tyttöä. Ryhmään halutaan lisää painijoita, jotta harjoituksiin ja kilpailuihin saataisi enemmän edustajia.

Aholan mielestä paini on nuorille hyvä laji siksi, että se opettaa nopeutta, ketteryyttä ja kehon hallintaa.

– Lisäksi se opettaa vastuunottamista, sillä yksilölajina painissa kisamenestys on itsestä kiinni, Ahola lisää.

Vaikka kisoissa kilpaillaan yksilöinä, kehuu Ahola painijoita yhteisölliseksi sakiksi, sillä harrastus pakottaa menemään kirjaimellisesti toisen iholle.

– Painijat eivät kammoksu toisen kosketusta. Leireillä painiporukat makoilevat toistensa vieressä ja yhteishenki on todella läheinen.

Kaikki halukkaat kilpailuihin

Vaasan Toverien tyttöryhmä on saanut jo kisamenestystä, kun Mikaela Vesterholm ja Vilja Vallin ovat sijoittuneet mitaleille Koululiikuntaliiton painikilpailuissa.

– Tavoitteenamme on nousta pikkuhiljaa Suomen parhaaksi tyttöpainiseuraksi. Siihen ei välttämättä mene kauan, jos saamme enemmän tyttöjä mukaan painikilpailuihin, kertoo Vallin.

Kilpailu ja niissä menestyminen on esimerkiksi Vilja Vallinille painin parasta antia.

– Painissa parasta on se, kun kisoissa voittajan käsi nostetaan ilmaan ja sitten voi nostaa itse vielä toisen käden ylös. Ja sitten voi tanssia jotain tanssia, Vallin iloitsee.

Ilmoittautuminen Vaasan Tovereiden painiryhmiin: https://sites.google.com/site/vaatowrestling/ilmoittautuminen

Paula Kaskimaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka