Uutiset

Tyttö sulatti isän sydämen

Tim Sparv ehti pelireissulta juuri paikalle Larissan sairaalaan, jossa hänen tshekkiläinen tyttöystävänsä Jitka Novackova synnytti perheen esikoisen. Kuva: Tim Sparvin kotialbumi
  • Vaasa

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv oli viime viikon tiistaina aamuyöllä palaamassa pelireissulta kotiin, kun hänen puolisonsa Jitka Novackova soitti sairaalasta.

– Olimme tulossa kotiin Ateenasta, kun Jitka soitti ja sanoi, että hän lähtee nyt sairaalaan. Kello oli silloin kaksi yöllä ja bussi saapui Larissaan tuntia myöhemmin. Lapsemme syntyi kello 4.25. Hauska tarina näin jälkikäteen, mutta kyllä se pientä paniikkia aiheutti, Sparv myöntää.

Terve tyttövauva syntyi noin kolme viikkoa ennen laskettua aikaa.

– Hän yllätti meidät molemmat, mutta onneksi kaikki meni hyvin. Olen todella ylpeä tyttöystävästäni, koska ei ole maailman helpoin asia olla raskaana ja synnyttää ulkomailla.

Nyt perhe on saanut nauttia esikoisen seurasta viikon verran.

– Olimme sairaalassa viisi päivää ja viime perjantaina pääsimme kotiin. Arki on muuttunut aika radikaalisti. Nyt keskityn siihen, että äiti ja lapsi saavat minulta apua sekä tukea, Sparv sanoo onnellisena.

Futishullu maa

Oravaisissa syntynyt 33-vuotias Sparv pelaa tällä hetkellä Kreikan Superliigassa AEL FC:n riveissä. 26 ottelun kaudesta on pelattuna nyt 16 ottelua ja seura on sarjataulukon toiseksi viimeisenä.

– Joukkueen kannalta kausi on ollut katastrofaalinen. Pelaamme tällä hetkellä selviytymisestä, ja se ei ollut tavoitteemme ennen kauden alkua.

Sparvin rooli ja vastuu keskikentällä ovat odotetusti olleet suuria.

– Ottelutahti on ollut tiivis ja olen pelannut ison määrän otteluita, mikä on aina hauskaa. En voi kuitenkaan olla tyytyväinen, kun joukkueen tulokset ovat olleet niin heikkoja, Sparv sanoo.

Edelliset kuusi kautta Sparv edusti tanskalaista Midtjyllandia, jonka paidassa hän voitti kolme Tanskan mestaruutta sekä kertaalleen Tanskan Cupin.

– Kreikka on futishullu maa. Ihmiset ovat erittäin intohimoisia ja elävät kunnolla mukana. Pelin taso täällä heilahtelee paljon ja välillä pelissä enemmän tunnetta kuin järkeä. Koko jalkapalloympäristö on niin erilainen kuin kaikki se mitä aiemmin olen kokenut. Tämä kokemus kehittää minua, vaikka toiminta ei ole yhtä ammattimaista kuin aiemmissa seuroissa.

Uskomattomat arvokisat

Sparv on kapteenina ollut johdattamassa Huuhkajat EM-kisoihin, jotka on tarkoitus järjestää ensi kesänä. Kaikki muutokset ovat toki vielä mahdollisia koronatilanteen vuoksi.

– Se tulee olemaan uskomattoman hienoa, kun saamme vihdoin edustaa Suomea arvokisoissa. Toivottavasti saamme myös yleisöä peleihin.

Kreikassa ottelut pelataan tyhjille katsomoille ja koronatestit tehdään joukkueen jäsenille pari kertaa viikossa.

– Jalkapallo ilman yleisöä ei tunnu jalkapallolta. Kaipaan faneja ja sitä tunnelma, minkä he luovat. Nyt täytyy löytää se lisämotivaatio jostain muualta. Se on välillä haastavaa.

Pohjanmaa on Sparvin sydäntä lähellä. Äiti asuu Oravaisissa, isä ja suuri osa kavereista Vaasassa. Sparvin sisko on juuri muuttanut Ruotsista takaisin Pohjanmaalle.

– En tiedä, muutanko itse koskaan takaisin Pohjanmaalle, mutta minulle on tärkeää päästä ainakin muutaman kerran vuodessa tapaamaan sukulaisiani ja ystäviäni sekä viettämään aikaa mökillä. Vaikka olen asunut enemmän ulkomailla kuin Suomessa, Vaasa ja Pohjanmaa tulevat aina olemaan kotini, Sparv sanoo.

Jaakko Jokela

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka