Työhuone on elinehto taiteilijalle

Lottovoitto. Sen sanan kuvataiteilija Sirpa Seppelin valitsee saman tien, kun häneltä kysyy, mitä työhuone hänelle henkilökohtaisesti merkitsee.

– Ilman työhuonetta en voisi tehdä taidetta. Asun kerrostalossa, ja siellä en voi maalata. Tämä työtila sijaitsee lisäksi aivan fantastisella paikalla.

Seppelin jakaa Vaasan kasarmialueella ateljeen yhdessä miehensä Ossi Lehdon kanssa. Molemmat maalaavat ja toisinaan varsin isokokoisia teoksia. Niitä on työhuoneelle sijoitettu runsain määrin seiniä vasten.

Vanhan puutalon isohkot ikkunat tuovat paljon luonnonvaloa tilaan, mikä sekin on tärkeää kuvataiteilijoille. Kasarmialueella sijaitsee myös monien muiden taiteentoimijoiden tiloja, ja se tekee alueesta aivan erityisen.

– Olen täällä joka päivä maalaamassa. Tekniikkani on vähän hidas ja teos vaatii kuivumista. Silloin menen usein kahville torille ja palaan muutaman tunnin kulutta jatkamaan työskentelyä, Lehto kertoo.

Avoimet ovet työhuoneille

Pariskunta osallistuu tulevana viikonloppuna Konstrundan tapahtumaan, jossa taiteilijat avaavat työhuoneensa kävijöille. Sekä Seppelin että Lehto ovat molemmat osallistuneet tapahtumaan jo usean vuoden ajan.

– Joidenkin kävijöiden kanssa syntyy hyvinkin syvällisiä keskusteluja taiteesta. Se on erittäin antoisaa ja kiinnostavaa. Kaikkein eniten kävijöitä kiinnostaa työskentelyvälineeni työpöydällä, pensselit, maalipurkit ja muut, Lehto hymyilee.

Myös keraamikko Paula Blåfield pitää työtilansa ovet avoinna viikonloppuna.

– Pajani sijaitsee omalla pihallani. Se on elinehto omalle tekemiselleni. Opetan paljon ja siksi on tärkeää, että oma työtila on kodin yhteydessä. Silloin sinne voi mennä kaikkein helpoiten, kun on aikaa.

Hän yhtyy Lehdon huomioon siitä, mikä ihmisiä erityisesti kiinnostaa.

– Etenkin miehet suuntaavat lähes poikkeuksesta ensimmäiseksi polttouunini luo, ihmettelevät sitä ja kyselevät, Blåfield nauraa.

Avoimet ateljeet -tapahtuma merkitsee monelle siihen osallistuvalle taiteilijalle ja käsityöläiselle myös työhuoneen pakollista siivouspäivää.

– Ennen Konstrundania tulee aina siivottua ja laitettua vanhoja töitä myyntiin vähän halvemmalla. Tulemalla työhuoneelle voi siis tehdä edullisia löytöjäkin, Blåfield vinkkaa.

Pia Timberg