Työharjoittelussa unelmien työpaikassa

Vaasalaisen Aatu Puiston, 17, nappiin mennyt työharjoittelu ei ollut sattumaa, vaan ennemminkin päämäärätietoisuutta. Puisto on toisen vuoden merkonomiopiskelija Vamiassa, ja syksyllä hän suoritti kahdeksan viikon työharjoittelun Vaasan kaupungin hallintotalolla. Harjoittelun kuitenkin kruunasi viikko eduskunnassa Paula Risikon (kok.) vieraana.

Haaveena kansanedustajan ura

Puisto kertoo, että hän on jo aiemmin vieraillut eduskunnassa pariin otteeseen. Hän on Vaasan nuorisovaltuutettu, kokoomusnuori ja Euroopan nuorisoparlamentin jäsen. Oma-aloitteinen asenne ja kiinnostus politiikkaa kohtaan vievät nuorta eteenpäin.

– Päätin laittaa Risikolle sähköpostia ja kysyä, olisiko mahdollista päästä työharjoitteluun eduskuntaan. Parin päivän päästä sain myönteisen vastauksen, Puisto kertoo.

Syy siihen, miksi Puisto halusi työharjoitteluun juuri eduskuntaan tuntuu olevan selvä. Hänen tavoiwtteenaan on asettua kunnallisvaaleihin ehdolle parin vuoden päästä. Unelmana siintää kuitenkin kansanedustajan ura.

– Kyllä se olisi hienoa olla tulevaisuudessa yksi nuorimmista kansanedustajista, Puisto hymähtää.

Vilinää Arkadianmäellä

Viikko työharjoittelussa kului nopeasti. Arki eduskunnassa on hektinen.

– Kiirettä siellä piti, kun alkoi juuri budjettiviikko. Pääsin työskentelemään sekä Risikon että hänen avustajansa kanssa. Yksi päivä venähti aamukahdeksasta iltaseitsemään, mutta päivät eivät tuntuneet pitkiltä. Kaikki on tarkkaan aikataulutettu ja päivittäin on useita tapaamisia. Ripeään tahtiin tottuu, Puisto tuumii.

Puisto sai samalla myös pienen maistiaisen elämästä pääkaupungin vilinässä, mikä hänen mielestään kuitenkin vaikutti melko leppoiselta.

– On kätevää, kun julkisilla pääsee joka paikkaan. Kansanedustajille tyypillistä taksilla kulkemista ei tullut kokeiltua. Omin jaloin kuljin lyhyet matkat ja muuten sitten metrolla, Puisto naurahtaa.

Kokouksia ja tapaamisia

Puiston viikkoon kuului erilaisia kokouksia, tapaamisia ja vierailuja. Hän muun muassa seurasi täysistuntoja ja vieraili Kokoomuksen puoluetoimistolla sekä Pikkuparlamentissa. Risikko on sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja Puisto sai osallistua hänen kanssaan valiokuntaan liittyviin asioihin. Itse sivistysvaliokunnan kokoukseen ei kuitenkaan Puisto päässyt, sillä ne ovat aina salaisia. – Mielenkiintoisinta harjoittelussa oli sivistystyöryhmän kokous, jossa oli Risikon lisäksi pari muuta Kokoomuksen kansanedustajaa. Kokouksessa puhuimme tulevasta, muuta en voi oikein paljastaa, Puisto sanoo.

Harjoittelu eduskunnassa oli Puiston mielestä erittäin antoisa, sillä joka päivä tapahtui mielenkiintoisia asioita ja oppi uutta. Kansanedustajan urasta haaveilevalla nuorella on kuitenkin myös muita suunnitelmia taskussa.

– Minua kiinnostaa lainsäädäntöön ja esimerkiksi energiajuridiikkaan liittyvä työ. Olen myös kiinnostunut yrittäjyydestä ja toisaalta taas jokin korkean virkamiehen työ voisi olla mielenkiintoista, Puisto miettii.

Harjoittelun ja juuri vietetyn syysloman jälkeen Puiston arki pyörii taas opintojen, vapaa-ajan sekä politiikkaan ja yrittäjyyteen liittyvien asioiden parissa. Tällä hetkellä Puisto on muun muassa mukana Nuori Yrittäjyys -ohjelmassa, jossa perustetaan oma NY-yritys oikealla rahalla. Puiston firma kehittelee yhteiskuntapoliittista lautapeliä, joka on tarkoitettu opetusmateriaaliksi Suomen yläkouluihin.

Henna Kontola