”Turhan jännä loppu lomalle”

Vaasalaisen Titti Lintalan leppoisa loma Kanariansaarilla sai äkillisen käänteen, kun Espanja päätti sulkea maan rajat ja rajoittaa ulkona liikkumista.

– Viisi päivää ehdimme nauttia lomailusta. Isäni asuu vaimonsa kanssa Teneriffalla puolet vuodesta. Lähdimme tyttäreni ja miesystäväni kanssa sinne lekottelemaan raskaan talven jälkeen, Lintala kertoo.

Hän sanoo seuranneensa koronauutisointia ennen matkalle lähtöänsä.

– THL:n sivuilta näin, että Espanjassa ei ollut mitään matkustusrajoituksia siinä vaiheessa. Emme olisi tietenkään lähteneet, jos niin olisi ollut. En uskonut, että tilanne kehittyisi näin vakavaksi.

Turistit hotelleihin

Lintalan mukaan Teneriffan kaduilla pörräsi jo sunnuntaina 15. maaliskuuta poliisiautoja, jotka kehottivat ihmisiä pysymään kodeissaan ja hotelleissa. Kuulutuksia tuli sekä espanjaksi että englanniksi.

– Niistä oli vaikea saada selvää. Turistit olivat ihmeissään, mitä tapahtuu. Poliisit eivät antaneet ravintoloiden avata oviaan rantabulevardilla. Ulkonaliikkumiskielto tuli iltapäivän aikana.

Joissakin hotelleissa yhteisiä tiloja ja allasalueita pidettiin auki, toisissa suljettiin kaikki.

– Meidän hotellissamme allasalue suljettiin maanantaina. Hotellissa sai liikkua muuten vapaasti. Kauppaan ja apteekkiin sai mennä. Fiilikset olivat lähinnä epäuskoiset. Maanantaina katukuvaan ilmestyivät armeijan vihreät maastoautot, jotka hätistelivät ihmisiä hotelleihinsa.

Kauppojen edustalla vartijat vahtivat, että kauppoihin jonottavat pitivät toisiinsa kahden metrin etäisyyden. Liikkeisiin päästettiin 5-7 ihmistä kerrallaan, riippuen kaupan koosta. Muuten ihmisten käskettiin pysyä hotelleillaan.

– Kuulin yhdestä suomalaisperheestä, jotka olivat etsineet jotain nähtävyyttä ja heidät oli käsketty heti hotellille. Hamstraus alkoi Teneriffallakin heti. Hyllyt ammottivat monissa kaupoissa tyhjyyttään.

Väärä tieto hämmensi

Ulkonaliikkumiskielto ja hotellin allasalueen sulkeminen vaikeuttivat lomasta nauttimista.

– Pääsimme sentään eroon työ- ja remonttiasioista. Aikomuksemme oli rentoutua viikon ajan ja viettää aikaa mummin sekä paapan kanssa, joita näemme harvoin. Yhden retken olimme buukanneet etukäteen. Matka Teide-tulivuorelle peruttiin tekstiviestillä. Olihan tämä vähän turhan jännä loppu lomalle, Lintala toteaa.

Hän kertoo, että soppaa hämmensi suomalaisyhteisöjen keskuudessa somen kautta leviävä väärä informaatio.

– Asioita paisuteltiin ja lähteitä ei mainittu. Joku esimerkiksi sanoi, että ulkonaliikkumiskiellon uhmaamisesta saa 6 000 euron sakon, Lintala kertoo.

– Eräs paikallinen sai 300 euron sakon mentyään vasten kehotuksia makoilemaan rannalle. Se näytettiin varoituksena oikein televisiossakin, hän lisää.

Lintala kertoo hyödyntäneensä hotellin hyvää wifi-yhteyttä ja seuranneensa YLEn uutisointia.

Hädällä rahastettiin

Poislähtö saarelta ei sujunut Lintalan perheeltä suunnitelmien mukaan. TUIn opas oli kehottanut heitä poistumaan saarelta heti maanantaina.

– En kuitenkaan saanut muutettua charterlentojamme. Kuulin, että jotkut maksoivat tuhat euroa pelkästä paluulipusta Suomeen. Ihmisten hädällä rahastettiin, Lintala kauhistelee.

Hän kertoi varanneensa jo Suomessa halpalennon Teneriffalta Gran Canarialle. Paikallinen lento kuitenkin peruttiin.

– Lentoyhtiössä ei vastattu puhelimeen. Yritin ostaa applikaation kautta uusia lippuja, mutta meidän lähtöpäivälle liput oli jo myyty loppuun. Onnistuimme lopulta saamaan liput autolautalle, jolla matkustimme kotiinpaluuta edeltävänä päivänä. Meidän lisäksemme lautalla oli noin 10 matkustajaa.

Kotona karanteenissa

Lintalan mukaan lentokentällä oli kaikin tavoin sekavat fiilikset. Osa matkaajista jopa itki hädissään.

– Siellä oli aikamoinen sekoilufiilis. Lähtöporttimme muuttui kolmeen otteeseen. Kukaan ei kertonut eikä selitellyt mitään. Juoksimme hulluna edestakaisin, Lintala muistelee.

Heidän lentonsa lähti noin tunnin myöhässä.

– Kapteeni kuitenkin kuroi ajan kiinni. Laskeuduimme Vaasan lentokentälle ajallaan ja puoli tuntia ennen kuin se suljettiin. Lentokentällä oli tullin tai rajavartioston väkeä.

Lintala on muiden matkaajien tavoin nyt kahden viikon kotikaranteenissa.

– Mieheni vanhemmat olivat hakeneet meille ruokaa. Kotiinpaluun jälkeisenä aamuna aloitin etätyöt ja tyttö kotikoulun. Toimme muuten Teneriffalta yhden vessapaperirullan, kun kuulimme, että se on täällä monin paikoin loppu, hän kertoo nauraen.

Katja Lahti