Tunnustusta heti ensilevyllä

Kun laittaa youtube -kanavalle soimaan Jockefeller Jazz Quartetin version Chat Bakerin There Will Never Be Another You, ei ihmettele yhtään, että vaasalaisyhtye pääsi heti ensilevyllä suomalaisen jazzkentän niin sanotun korkeimman instanssin syleilyyn.

– Jatsia kullekin -levymme kappale Stratus soi Yleisradion Jazz-klubilla vain vähän julkaisemisen jälkeen. On mieltäylentävää, että pääsimme mukaan ohjelmaan, jonka jazzia kuuntelevat arvostavat korkealle. Se on niin virallinen tunnustus kuin olla voi, yhtyeen basisti ja keulamies Jouko Pesu iloitsee.

Swingistä fuusiojazziin

Radiosoitto poiki hyviä yhteydenottoja vasta pari vuotta kasassa olleelle kokoonpanolle. Levy sai myös hyvät arviot Jazz-rytmit nettijulkaisussa, jossa Osku Rajala kirjoittaa levyn olevan ”kuunteluherkkää”, ”tasapainoisen tanakasti ja sielukkaasti soitettua” ja ”puhdasta menneiden vuosikymmenten nostalgiaa”.

Nostalgialla arviossa tarkoitetaan sitä, että Jatsia kullekin on nimensä mukaisesti kokoelma vanhojen mestareiden cover-kappaleita, joissa tyylilajien kirjo ulottuu swingistä fuusiojazziin.

– Halusimme näyttää, että osaamme soittaa monenlaisia tyylejä. Sellaisen levyn kanssa on helpompi myydä keikkoja. Nyt työstämme toista pitkäsoittoa, ja sille omia sävellyksiämme, Pesu kertoo.

Pitkän linjan muusikoita

Kyky soittaa jazzia laajalla skaalalla perustuu jäsenten osaamiseen ja pitkään soittokokemukseen.

– Toimin vuosia ammattimuusikkona, kunnes siirryin opettajaksi ja musiikki jäi harrastukseksi. Seitsemän vuotta sitten muutin Kokkolasta Vaasaan, ja siitä lähtien tämä harrastus on mennyt koko ajan kohti kovempia ympyröitä. Olen avannut yhden oven, ja sieltä on auennut uusi käytävä ja edelleen uusi ovi avattavaksi, Pesu kuvailee.

Samoin yhtyeen muut jäsenet ovat pitkän linjan muusikoita. Rumpali Joona Ekroos soittaa useissa vaasalaiskokoonpanoissa. Kosketinsoittaja-saksofonisti Roger Holmlund on tuttu Charlies-yhtyeestä ja television lauantaitanssien orkesterista, kitaristi Jari Ojalainen on niin ikään soittanut tanssiohjelmissa.

Ojalainen on myös ollut tuomassa Suomeen 1920-luvun saksalaistyylistä salonkijazzia.

– Meillä kaikilla on muu päätyö. Musiikkia teemme, koska haluamme pitää hauskaa, nauttia siitä mitä teemme.

Spotifyn ongelmat

Levyn tekeminen ei kuitenkaan ole ilmaista, ja jostain on siihen rahaa saatava. Jockefeller Jazz Quartet painoi ensijulkaisustaan 200 kappaletta cd-levyjä, joista lähes kaikki on jo myyty.

– Nyt kun olemme saaneet omamme pois, maksaneet levytuotoilla studiokulut, voimme laittaa levyn spotifyhin eli se on tulossa sinne. Sieltähän ei juuri mitään rahaa kerry. On ällistyttävää, että me muusikot olemme alunperinkään menneet mukaan tällaiseen systeemiin, Pesu pohtii.

Pia Timberg