Uutiset

Tuhat sotilasta valtaa Vaasan torin

Mika Piiroisen mukaan jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlia on suunniteltu jo yli kaksi vuotta. Hän kertoo puolustusvoimien olevan tapahtumasta innoissaan ja kantavan ylpeydellä jääkärijoukkojen perintöä. Kuva: Tomi Kosonen
  • Vaasa

Tuhatkunta puolustusvoimien sotilasta marssii helmikuun lopussa Vaasan torin läpi. Maavoimien joukoista koottu paraati on osa Vaasassa järjestettävää jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa.

– Noin 950 suomalaista nuorukaista palasi tasan sata vuotta sitten Saksasta Vaasaan pitkän jääkärikoulutuksen päätteeksi. Heidät otettiin vastaan hurraahuudoin, kun he marssivat Vaasan torilla, kertoo Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö Mika Piiroinen.

Hänen mukaansa jääkäreillä oli ratkaiseva rooli Suomen puolustusvoimien synnyssä.

– He käytännössä loivat järjestelmän ja vastasivat puolustusvoimien koulutuksesta, Piiroinen kuvailee.

Hän nimeää lauantaisen paraatikatselmuksen ja ohimarssin juhlan päätapahtumaksi.

– Siinä hetkessä on paljon historian havinaa. Vuonna 1918 torilla otetussa kuvassa oli 950 miestä. Nyt heitä on siellä tuhat. Enemmänkin olisi ollut tulossa, mutta Vaasan torille ei yksinkertaisesti mahdu enempää.

Raskasta kalustoa esillä. Juhlan kunniaksi Vaasaan tuodaan maavoimien uusinta kalustoa näytille. Suurin osa juhlallisuuksista tapahtuu torilla, mutta kalusto sijoitetaan vanhalle kasarmialueelle. Piiroisen mukaan puolustusvoimien uusinta ja hienointa laitteistoa ei ole Vaasassa aiemmin nähty.

– Kalustonäyttelyn piti alun perin olla esillä vain lauantaina. Maavoimien komentaja kuitenkin päätti, että se avataan jo perjantaina, jotta koululaiset ja päiväkotilapset pääsevät mukaan. Se on varmasti elämyksellinen kokemus heillekin.

Piiroisen mukaan kalusto on niin painavaa, että sitä ei voida sijoittaa torille.

– Vehkeet painuisivat alimpaan parkkihalliin. Pelkästään yksi panssarivaunu painaa yli 70 000 kiloa, hän valaisee.

Kalustonäyttelyn ja paraatikatselmuksen lisäksi ihmiset pääsevät lauantaina ihastelemaan myös lentonäytöstä.

– Siinä on vielä säävaraus. Pilvisellä säällä kukaan ei näkisi koneita. Vaasan yli lentää ainakin Hornet ja NH-90 -kuljetushelikoptereita.

Turvatoimia ja pysäköintirajoituksia. Turvatoimiin on Piiroisen mukaan paneuduttu tarkkaan. Suunnitelmia on tehty tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa.

– Turvatoimet ovat olleet oleellinen osa koko juhlan suunnittelua. Olemme esimerkiksi kartoittaneet riskejä etukäteen, jotta toiminta on nopeaa ja saumatonta, mikäli jotain sattuu. Katsojien turvallisuudesta huolehditaan, hän toteaa.

Juhlapäivien aikana Vaasan keskustaan tulee hänen mukaansa joitakin pysäköintirajoituksia. Pysäköintikielto tulee kasarmialueen kentälle, Vaasanpuistikolle ja Rantakadulle perjantaista lauantai-iltaan.

– Toivottavasti vaasalaiset ymmärtävät, että näin on pakko tehdä. Kaupungin läpi marssii tuhat miestä, ja lisäksi ovat katsojat. Näillä järjestelyillä suojellaan enimmäkseen autoja. Kasarmialueelle tuodaan kalustoa jo torstai-iltana, joten sinne pysäköinti kielletään ilmeisesti torstai-illasta eteenpäin, hän kertoo.

Vaasan superviikonloppu päättää Piiroisen mukaan jääkäreiden 100-vuotismuistotilaisuudet, joita on järjestetty eri puolilla Suomea. Viikonlopun järjestelyihin ovat osallistuneet Puolustusvoimat, Jääkäripataljoona 27 -perinneyhdistys, Vaasan kaupunki ja Kauhavan kaupunki.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka