TRE-menetelmällä eroon kehon jännitystiloista

Yhdysvalloista parikymmentä vuotta sitten levinneen TRE-menetelmän ydin on kehon tärisyttäminen.

Jännityksen purkuharjoitus rentouttaa pitkäaikaisesta stressistä tai traumasta johtuvia kehon jännityksiä.

TRE-tunti alkaa rauhalliseen tahtiin tehtävillä perusliikkeillä, kuten vartalon taivutuksilla ja varpaille nousuilla.

Tärinä laukeaa kehossa hetken harjoittelun jälkeen. Se on somaattinen lihasperäinen refleksi, joka aktivoituu, kun kehon tiettyjä osia rasitetaan ja venytetään. Ensireaktio tärinään on, että sen yrittää saada loppumaan.

– Olemme sosiaalisesti ehdollistettuja sille, että on häpeällistä näyttää, että tärisee. Siksi se yritetään normaalisti saada nopeasti loppumaan, TRE-ohjaaja Stefan Härmälä-Kassay kertoo.

TRE-harjoituksessa tärinää yritetään kuitenkin ylläpitää ja voimistaa.

Vähentää stressiä

Tärinä tuntuu samalta kuin vilun värinä talvipakkasella ilman pakkasta. Pidempään tekniikkaa harjoitelleet kertovat, että liikehdintä tuntuu kehossa aaltomaisena liikkeenä, joka saattaa välillä vaihtua tiheämpitahtiseksi liikkeeksi. Jokainen tärisee omalla tavallaan, sillä jokaisen keho ja tuntemukset ovat erilaisia.

Tunnilla mukana olleet kertovat, että menetelmä on auttanut heitä rentoutumaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Se on auttanut esimerkiksi lieventämään stressiä, avannut kehon kipukohtia ja parantanut unenlaatua.

Katastrofialueilta työelämään

Metodin kehittäjä David Berceli keksi menetelmän toimittuaan pitkään lääkärinä katastrofialueilla. Hän huomasi, että tärinä on kaikilla nisäkkäillä fyysinen ominaisuus, jonka avulla voidaan laukaista kehon jännityksiä.

– Menetelmää on käytetty esimerkiksi ihmisillä, joilla on vaativa työ, kuten palomiehillä, poliiseilla, ensihoitajilla ja sosiaalityöntekijöillä, Härmälä-Kassay kertoo.

TRE on kehitetty itsehoitomenetelmäksi. Tärinän laukaisemiseen tarkoitetut liikkeet on helppo oppia, mutta menetelmän aloittajille suositellaan ohjatulla kurssilla käyntiä ennen itsenäistä harjoittelua.

– Tätä ei esimerkiksi suositella raskaana oleville, diabeetikoille tai vaikkapa bipolaarihäiriöisille. Jotkut ovat saattaneet dissosioida harjoituksen aikana. Silloin on tärkeää, että paikalla on ohjaaja.

Pohjanmaalla menetelmä on vielä varsin tuntematon, sillä ohjaajia harjoittelumenetelmälle ei juurikaan ole.

– Suomessa on noin parisen sataa sertifioitua TRE-ohjaajaa, mutta Vaasan seudulla meitä ei ole paljon. Se on harmi.

Tärinä tuntuu kehossa ensihämmennyksen jälkeen tutun turvalliselta. Tunnin jälkeen keho ja mieli todellakin tuntuvat rennoilta ja kevyiltä.

– Olennaista on, että harjoitus kehittää turvallisuuden tunteen kehossa, Härmälä-Kassay summaa.

Paula Kaskimaa