Trail Riders Vaasa kokoaa yhteen Vaasan maastopyöräilyharrastajat

Muutama viikko sitten perustetun maastopyöräseura Trail Riders Vaasa ry:n on tarkoitus kehittää Vaasan maastopyöräilyalueita sopiviksi kaikille lajin harrastajille ja parantaa harrastuksen näkyvyyttä.

Maastopyöräilyn ensimmäinen laajan lajikirjon seuratoiminta aloitettiin, koska sen ajateltiin helpottavan muun muassa ympäristöä kehittävää yhteistyötä Vaasan kaupungin kanssa.

Gerbynmäelle kaavailtu pump track- eli pyörällä ajettava pomppurata, on esimerkiksi yksi näistä yhteistyöhankkeista.

Polut kuntoon. Maastopyöräilijöillä on vahva motivaatio pitää maastopolkuja ja -mäkiä kunnossa, sillä pyörällä halutaan kulkea luonnossa mahdollisimman kovaa.

Metsäpolkujen kunnossapidosta hyötyvät maastopyöräilijöiden lisäksi esimerkiksi polkujuoksijat ja koirien ulkoiluttajat. Seuran jäsenet kävivät myös viime viikkoisen Aapeli-myrskyn jälkeen raivaamassa poluilta kaatuneita puita pois.

Seura vetää opastettuja tekniikkatunteja tai -kursseja lajista kiinnostuneille.

– Seuran kautta saa tietoa, mihin maastopyöräilyä kannattaa mennä kokeilemaan. Some-sivustojemme kautta aloittelijat voivat myös löytää porukoita, joiden kanssa lähteä lenkille. Yritämme järjestää ainakin kerran viikossa yhteisen kimppatreenin, johon aloittelijoiden on helppo lähteä mukaan, kertoo Trail riders Vaasan puheenjohtaja Marko Jerohin.

Seura opastaa harrastajia oikeanlaisten maastopyöräilyvarusteiden hankinnassa. Jerohin suosittelee varusteiksi ainakin etujousitettua maastopyörää, kypärää, suojalaseja sekä mahdollisesti polvi- ja kyynärsuojuksia. Varusteet valikoituvat lajin mukaan.

Luonnon läheisyys. Extreme-lajiksi luokiteltu maastopyöräily voi kuulostaa hurjalta vasta-alkajalle, mutta lajin harrastajat rohkaisevat kaikkia kokeilemaan lajia.

– Pyöräillessä on oltu monta kertaa turvallaan. Tämä on kuitenkin niin hauskaa ja pääsee olemaan luonnossa, että tähän jää koukkuun, kertoo seuran jäsen Joni Kentta.

– Lisäksi lajissa kehittyy nopeasti, vaikka alussa tulee kaatuiltua, jatkaa Jouni Koivusaari.

Koska maastopyöräilyssä on koko ajan pakko keskittyä täysillä siihen, mitä tekee, auttaa se myös pois omasta arjesta.

– Tämä on täyttä aivolepoa ja stressin laukaisua, Koivusaari sanoo.

Paula Kaskimaa