Tikanojan taidekodissa ratkotaan kadonneen muotokuvan mysteeriä

Teatteri Soiva Sammakon uusi näytelmä Soiva Sammakko ja mysteeri museossa saa ensi-iltansa Taiteiden yössä. Kadonneen muotokuvan mysteeriä ratkotaan Tikanojan taidekodin puutarhassa.

– Hyvällä kelillä olemme pihalla, ja jos sataa kaatamalla, siirrymme sisätiloihin. Jatkossa esitys nähdään museon tiloissa, jonne se sopii mainiosti teemansakin puolesta, kertoo näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Pia Leinonen.

Esitys on hänen mukaansa suunnattu päiväkoti- ja alakouluikäisille. Näytelmää säestää kitaralla muusikko Joni Tiala.

– Yleisö pääsee osallistumaan hurjaan salapoliisileikkiin laulujen ja leikkien välityksellä. Me hiippailemme, kurkimme ja kuuntelemme. Lapset ovat mestareita osallistumaan tällaisiin leikkeihin, Leinonen toteaa.

– 30 minuuttia voi joillekin tuntua pitkältä ajalta istua paikoillaan. Lapset tykkäävät, kun saavat liikkua välillä, hän jatkaa.

Tikanojan henki

Teatteri Soiva Sammakko on Vaasassa vuonna 2011 perustettu lastenteatteri.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teemme esityksen tilaustyönä. Näytelmään haluttiin sisällyttää museoasiaa, muuten saimme aika vapaat kädet, Leinonen sanoo.

Hän kertoo kuulleensa kauppaneuvos Frithjof Tikanojan Tessu-koirasta, ja halusi sen ehdottomasti mukaan esitykseen. Esityksen teemoja ovat taiteen ja yhteistyön merkitys sekä erilaisuus ja rohkeus.

– Näytelmä huokuu vahvasti Tikanojan henkeä. Teemme taidekasvatusta laulun ja leikin kautta. Esityksessä puretaan samalla museon konseptia lapsille, Leinonen kuvailee.

Vaasan kaupungin yleisötyön päällikkö Jenni Niemi muistuttaa, että teatteri on aina kuulunut taidekodin perinteisiin.

– Täällä on kuultu ja nähty lukuisia konsertteja ja näytelmiä. Lastennäytelmää ei ole nähty pariin vuoteen, ja halusimme elvyttää sen tradition. Frithjof Tikanoja toivoi, että lapsiperheet löytäisivät taidemuseoon, Niemi kertoo.

Apurahan turvin

Tikanojan taidekodin ystäväyhdistys tilasi esityksen taidekodille saatuaan apurahan Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta. Ensi-ilta nähdään Taiteiden yönä kello 17 ruotsiksi ja kello 18 suomeksi.

Kaikille avoimia esityksiä järjestetään myös 11.8. sekä 18.8. Molempina päivinä ruotsinkielinen esitys nähdään kello 15 ja suomeksi mysteeriä ratkotaan kello 16. Taidekoti kutsuu lisäksi päiväkotiryhmiä katsomaan erillisiä esityksiä elokuun aikana.

Katja Lahti