The Sound of Music vie vuorille Veikkaalassa

Teatterin taika on sitä, että esityksen miljöö syntyy lopulta katsojan mielessä. Pohjanmaan lakeuksilta voidaan kurotella vuorille.

Näin tekee Mustasaaren Teatteri (Korsholms Teater) tämänkesäisessä produktiossaan. Syntyy Itävallan Alpeille vuoteen 1938 sijoittuva musikaali The Sound of Music.

– Alppeja meillä ei tosiaankaan ole, mutta katsoja voi itse kuvitella ne. Joki meillä sen sijaan on, ja sillä on musikaalissa oma roolinsa, ohjaaja Malin Olkkola sanoo.

Koko perheen musikaali kertoo iloisesta ja musikaalisesta nunnakokelaasta Mariasta, joka jättää luostarin ja päätyy ankaran leskikapteeni von Trappin seitsemän lapsen kotiopettajattareksi. Perheessä vallitsee kuri ja järjestys, mutta Maria tuo tullessaan raikkaan tuulahduksen ja voittaa pian puolelleen niin lapset kuin kapteeni von Trappinkin. Taustalla väijyy kuitenkin pian syttyvä toinen maailmansota.

Maria Augusta von Trappin vuonna 1949 ilmestyneeseen muistelmateokseen The Trapp Family Singers (suom. Trappin perhe) perustuva, vuonna 1959 ensi-iltansa saanut musikaali The Sound of Music oli aikanaan suurmenestys Broadwaylla. Vuonna 1965 musikaalista sovitettiin ikoninen elokuva.

Mustasaaren Teatteri tekee kuitenkin esityksestä oman versionsa, joka perustuu alkuperäiseen musikaalikäsikirjoitukseen. Musikaali esitetään ruotsin kielellä.

– Moni on nähnyt elokuvan, johon on vaikea olla vertaamatta. Meidän on kuitenkin luotava esitys näissä olosuhteissa ja tässä miljöössä. Lopputulos on osin sama, osin erilainen. Mukana on muun muassa muutama laulu, joita elokuvassa ei kuulla, Olkkola paljastaa.

Esiintyjäkaartin nuorimmat ovat 7–8-vuotiaita. Vanhempaa polvea edustaa kansallissosialistisen puolueen aluejohtajaa esittävä 80-vuotias Hans Svahn.

Esitys ponnistaa harrastajapohjalta, eikä musikaali ole lajina helpoimpia. Kaikki on kuitenkin mennyt hienosti.

– Lapset ovat jaksaneet harjoitusjakson todella hyvin. Eri-ikäiset esiintyjät ovat rikkaus, vaikka joskus ohjeita antaessa pitää muistuttaa itseään, että lapset ovat lapsia, Olkkola naurahtaa.

– Porukka on kuitenkin taitavaa.

Pääpari Rebecka Sretenovic (Maria) ja Tobias Klemets (kapteeni von Trapp) ovat opiskelleet kumpikin tahoillaan. Stretenovic on opiskellut laulua, tanssia ja teatteria, Klemets puolestaan näyttämötaidetta.

Myös esityksen koreografian tehnyt Rebecka Sretenovic kertoo erityisestä suhteestaan The Sound of Music -musikaaliin.

– Juuri The Sound of Music ja erityisesti Maria saivat minut haluamaan musikaaliuralle, syksyllä musikaaliartistikoulutuksen Tukholmassa aloittava Sretenovic kertoo.

– Mariassa on paljon itseäni: Hän on iloinen, eläväinen ja rakastaa musiikkia. Hän etsii totuutta ja itseään, ja löytää rakkauden.

Kesällä 2017 Mustasaaren Teatterin ohjelmistossa oli myös Malin Olkkolan ohjaama musikaali Annie, joka veti väkeä.

– Se rohkaisi satsaamaan musikaaliin ja entistä isompaan produktioon myös tänä vuonna, Olkkola kertoo.

Nähtäväksi jää, onko musikaaleja tulossa lisää myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja esityksestä ja lipuista on teatterin kotisivuilla osoitteessa korsholmsteater.fi.

Satu Grönroos

>>>>>>> Stashed changes