Tex Willer on hitti vielä 70 julkaisuvuoden jälkeen

Vaasassa sijaitsee yksi Suomen sarjakuvalehtien keräilykokoelmien helmistä, sillä nyrkkeilypiireistä tuttu Petro Koskimies on kerännyt monille tuttua Tex Willer -sarjakuvaa yli 2 000 lehden verran.

Koskimies on kerännyt lehtiä 35 vuotta.

– Suomesta löytyy vain muutama henkilö, joilla on yhtä kattava kokoelma, Koskimies sanoo.

Erityinen juhlavuosi. Tex Willer -sarjakuva on italialaisten Giovanni Luigi Bonellin ja Aurelio Galleppinin luoma villin lännen sarjakuvahahmo. Hän on Texas Ranger eli sheriffin kaltainen kiertävä poliisi.

Texin tarinat sijoittuvat 1880-luvun jälkeiseen aikaan villissä lännessä, pääosin Arizonassa, jossa hän taistelee roistoja ja konnia vastaan.

– Tex Willer on erikoinen hahmo, noin 40-vuotias leskeksi jäänyt yksinhuoltajaisä, Navajo-heimon intiaanipäällikkö, joka on täysin omistautunut taistelemaan kaikenlaista vääryyttä vastaan, Koskimies kertoo.

Sarjakuvalehti julkaistiin Italiassa ensimmäistä kertaa 70 vuotta sitten, vuonna 1948. Suomessa lehti alkoi ilmestyä viiden vuoden kuluttua ensijulkaisusta, eli tämä vuosi on keräilijöille erityinen juhlavuosi.

– Lehti elää mielenkiintoisia aikoja, sillä Tex Willer -sarjakuvalla ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nyt. Lehti ilmestyy 16 kertaa vuodessa, ja sen lisäksi tehdään erilaisia erikoisjulkaisuja, joten sarjan uskollisille seuraajille riittää luettavaa.

Kymmeniä vuosia, tuhansia lehtiä. Koskimies aloitti keräilyn pikkupoikana, juuri lukemaan oppineena. Hänen mukaansa sarjakuva tempaisi heti mukaansa jännittävien tarinoiden, vaihtelevuuden, hahmojen keskinäisen naljailun ja dynamiikan vuoksi.

– Jokainen lehti yllättää positiivisesti, koska tarinat eivät ole aina vain perinteisiä lännenjuttuja. Sarjakuvat on nykyään tehty enemmän aikuisten luettaviksi, koska niissä on mutkikkaampi juoni, ja kuvitukseen on todella satsattu. Osassa tarinoista on myös esimerkiksi ripaus fantasia- ja scifivaikutteita, Koskimies kertoo.

Aloittaessaan keräilyn vuonna 1983 maksoivat Tex Willer -sarjakuvat Koskimiehen mukaan kivijalkaliikkeissä muutaman markan, ja lehtiä kertyikin lyhyessä ajassa suuri määrä. Nyt arvokkaimmista lehdistä voi joutua maksamaan jopa 500 euroa.

– Minulta löytyvät kaikki Suomessa vuodesta 1953 ilmestyneet numerot, eli yli 1 240 kappaletta. Lisäksi olen kerännyt kuuden viime vuoden ajan Tex-sarjakuvia myös italiaksi, ja niitä on nyt kasaantunut useita satoja. Kerättävää riittää vielä, koska Italiassa lehteä on julkaistu 70 vuoden aikana useita tuhansia kappaleita.

Kestosuosikki Tex Willer on säilyttänyt suosionsa suomalaisten keskuudessa. Suomessa luetaan Italian jälkeen toiseksi eniten kyseistä sarjakuvaa koko maailmassa. Ainoastaan Aku Ankka menee suosiossa edelle.

– Sarjakuvan suosio pohjautuu varmaan sen pitkään historiaan ja siihen, että me suomalaiset olemme tottuneet näkemään myös lännenelokuvia, Koskimies sanoo.

Emilia Kovanen