Terveelliset leivokset hurmaavat

Vaasalainen Alisa Kuukasjärvi tunnetaan Nivalassa terveellisiä herkkuja tarjoavasta Vesitornin kahvilastaan.

Leivosten suosion kasvaessa Kuukasjärvi päätti koota reseptinsä yhteen leivontakirjaksi. Vesitornin kahvilassa -kirja julkaistiin viime kesänä.

Leipominen verenperintönä. Keski-Suomesta, yrittäjäperheestä tuleva Kuukasjärvi on hyvinvointialan yrittäjä ja moniosaaja.

– Minulla on muun muassa refleksologin, suolistoterapeutin ja ravintoterapeutin koulutus. Suurin kiinnostuksen kohteeni on nimenomaan ravinto.

Tämän lisäksi hän on pyörittänyt kahvilaa viimeiset viisi vuotta, aina kesäisin ja joulun alla.

– Oman kahvilan pitäminen on ollut haaveeni pienestä asti. Tulevaisuudessa olisi mahtavaa avata kokoaikaisesti toimiva kahvila.

Kuukasjärvi kertoo leiponeensa aina ja niin sanotusti omasta päästään, seuraamatta reseptejä.

– Mummoni oli ammatiltaan kokki, joten ehkä tämä on osittain myös verenperintöä.

Terveellinen trendikkääksi. Vesitornin kahvilan leivonnaiset on tehty Kuukasjärven omien reseptien mukaan.

– Aluksi terveelliset leivonnaiset olivat pienemmässä roolissa kahvilan tarjoiluissa, mutta ihmiset ovat löytäneet ne vähitellen.

Hän kertoo, että kahvilan suosituin herkku on leivontakirjastakin löytyvä minttusuklaaraakaleivokset.

Alan ammattilaisena Kuukasjärvi on luonnollisesti terveellisten elintapojen sanansaattaja.

– Terveelliseenkin elämään pitää mahtua nautintoja. Kun opettelee leipomaan terveellisemmin ja esimerkiksi korvaamaan sokerin, voi herkuista nauttia hyvällä omallatunnolla.

Hän sanoo olevansa iloinen siitä, että ihmiset tiedostavat yhä paremmin ruokavalion merkityksen terveyteen. Muutoksen näkee Kuukasjärven mukaan kahvilan lisäksi myös tilausleivonnassa, jota hän tekee vuoden ympäri.

– Nykyään juhliin tilataan myös terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten raakakakkuja tai gluteenittomia vähäsokerisia hääkakkuja.

Klassikoita ja nokkosmuffineja. Vesitornin kahvilassa -kirjasta löytyy sekä tavallisia että terveellisiä reseptejä.

– Terveellisissä resepteissä on kokonaan sokerittomia leivonnaisia, raakaleivonnaisia sekä erikoisruokavalioihin sopivia leivonnaisia.

Kirja tarjoaa suolaisia ja makeita reseptejä, tuttuja leivonnaisia terveellisemmin leivottuna sekä myös hieman erikoisempia ohjeita, kuten nokkosmuffinit.

– Alussa on ohjeita siitä, miten muokata perinteisiä reseptejä terveellisemmiksi tai erikoisruokavalioihin sopiviksi. Ohjeita löytyy myös reseptikohtaisesti, Kuukasjärvi avaa sisältöä.

Hän kuvailee kirjaansa uudenlaiseksi oppaaksi terveellisempään leivontaan.

– Makuaisti tottuu pikkuhiljaa. Monet terveysleivonnaiset ovat usein ihmisten mielestä mauttomia. Kirjani avulla makuaistiaan voi muuttaa omaan tahtiinsa ja kehittää leivontataitojaan terveellisempään suuntaan.

Josefiina Vanhanen