Tena Singers laulaa suurella sydämellä

Jo kuoron nimi, TenaSingers, nostaa hymyn huulille. Nimi kuvaa hyvin vuonna 2001 perustettua huumorikuoroa, johon kuuluu noin 20 eri-ikäistä vaasalaista naista.

– Mirjam Silvén ja Paula Blåfield ovat TenaSingersin perustajia. He ovat keksineet myös nimen, joka kuvastaa ihanan kypsän naisen elämänvaiheita, kertoo Riitta Meriruoho, toinen kuoron managereista.

Meriruoho on itse ollut mukana TenaSingersissä noin neljä vuotta, ja hän vastaa manageroinnin lisäksi laulamisesta sekä sanoituksista yhdessä muiden kuorolaisten kanssa.

Sanaleikkejä ja kauniita asuja. TenaSingersin musiikki on kuorolaulua, yleensä acapellana eli ilman soitinmusiikkia.

Musiikin pohjana toimivat vanhat sävelmät, joihin tehdään uudet sanoitukset.

– Laulut on höystetty uusilla sanoituksilla, jotka kuvaavat naisen elämää ja mitä siihen kuuluu. Huumoria lauluista ei puutu.

Sanoituksissa pyritään pelaamaan sanoilla niin, että pikkutuhmat jutut tulisivat kuulijan omasta mielestä, eivätkä suoraan kuoron suusta.

Laulut ovat suurimmaksi osaksi suomenkielisiä. Joukosta löytyy myös yksi ruotsinkielinen ja pari englanninkielistä kappaletta.

TenaSingersien tavaramerkkinä ovat kauniit vaatteet, jotka vaihtelevat tilanteen mukaan. Jokainen kuorolainen hankkii itse oman esiintymisasunsa.

– Kun siihen lisätään hymyä, pilkettä silmäkulmaan ja huumoriaiheiset laulut niin se on siinä! Ne tekevät kuorosta kuoron, TenaSingersistä kerrotaan.

Keikkapalkkiot hyväntekeväisyyteen. Kuoro toimii vapaaehtois-periaatteella. Harjoituksiin ja esityksiin osallistutaan mahdollisuuksien mukaan.

Yleensä esityksissä on mukana neljästä kahteentoista laulajaa. Harvemmin, jos ikinä, kaikki kuorolaiset ovat yhtä aikaa paikalla.

Ryhmän harjoituksiin ja tekemiseen kuuluu olennaisena osana hauskanpito, nauru ja juttelu.

– Vaikka tulisi väsyneenä harjoituksiin, niin sieltä tulee aina piristyneenä pois, Meriruoho kertoo.

Kuoron kaikki tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Useimmiten esityksen tilanneet saavat itse päättää mihin haluavat keikkapalkkion lahjoittaa. Lahjoituksessa ilmoitetaan sen tulevan TenaSingersiltä.

Palvelukodeissa kuoro on käynyt jouluisin ja keväisin piristämässä arkea esiintymällä asukkaille.

– Meille on sydämenasia mennä sinne laulamaan, Meriruoho sanoo.

Tikanojalla Taiteiden yönä. Keikkoja kuorolla on vaihtelevasti pitkin vuotta. Kesä on yleensä hiljaisempaa aikaa laulajien ollessa lomilla.

Keväällä, syksyllä ja talvella keikkoja on enemmän. Esiintymään kuoro on päässyt esimerkiksi häissä, polttareissa, vuosijuhlissa, eläkeläisjuhlissa, ja tietysti pikkujouluissa.

Pikkujoulukautena kuorolla saattaa olla kolmekin keikkaa illassa, jolloin mennään peräjälkeen paikasta toiseen.

Taiteiden yössä ryhmä on esiintynyt useana vuonna, nyt toista vuotta Tikanojan Taidekodilla.

Tänä vuonna Tikanojalla on hattu-teemaista ohjelmaa, tällä hetkellä nähtävillä olevan Hattu kallellaan -näyttelyn mukaisesti.

TenaSingerskin aikoo panostaa esitysasuissaan erityisesti hattuihin.

TenaSingers esiintyy Tikanojan Taidekodilla 9.8. Taiteiden yönä kello 18-18.30.

Minna Jarva

>>>>>>> Stashed changes