Televisio-ohjelmasta syntyi vaasalainen bändi

Tähän aikaan ensivuonna minulla on oma rockbändi. Näin sanoi Emmi Ikonen, 23, päättäväisesti vuonna 2017 TV-kanava Nelosen kotimaisessa viihdeohjelmassa Tähän aikaan ensivuonna.

Ohjelma on sarja tavallisista suomalaisista, jotka unelmoivat jostain suuresta ja ovat päättäneet, että vuoden päästä he ovat saavuttaneet unelmansa tai tavoitteensa. Ohjelman juontaja Ellen Jokikunnas luonnehtii Ikosta ohjelmassa intoa puhkuvaksi nuoreksi naiseksi, jonka unelman esteenä ovat vain liian pienet piirit.

Vuoden kuluttua, huhtikuussa 2018 Ikonen asteli takaisin ohjelmaan mukanaan kaksi tuoretta Somewhere in space -bändin jäsentä, kitaristi Joram Mustajärvi ja rumpali Kalle Kumpula.

– Asuin ohjelman kuvauksien aikaan Rovaniemellä, mistä muutin pian alanvaihdoksen jälkeen opiskelemaan Vaasaan. Tutustuin Joramiin ja Joram taas tunsi Kallen, mitä kautta lyöttäydyimme yhteen ja perustimme bändin, Ikonen selventää.

Elävää elämää

Syksyllä 2018 mukaan bändiin hyppäsivät myös kitaristi Joni Pieniluoma, kosketinsoittaja Matilda Tuomi ja basisti Samuli Turunen. Samalla uudistui lisäksi laulukieli englannista suomeksi ja bändin nimi muutettiin. Kokoonpano kantaa nyt nimeä Wehreä.

– Soitamme pääasiassa suomalaista poprockia, mutta meillä on myös vaikutteita monesta muustakin genrestä. Tällä hetkellä meillä on kasassa tunnin soittosetti, joka on meidän omaa tuotantoamme, Ikonen kertoo.

Hänen mukaansa kaikki kappaleet kertovat elävästä elämästä ja pohjautuvat tositapahtumiin. Kappaleet työstetään pääasiassa yhdessä.

– Meidän kappale Kesäyö syntyi parissa tunnissa aivan yllättäen, ja sitä on kiva soittaa, Ikonen sanoo.

Ketjuefekti

Ensimmäinen keikka Wehreällä oli marraskuussa 2018, josta alkoi Kumpulan mukaan ketjuefekti. Kuluneen vuoden aikana bändi on esiintynyt noin 15 keikalla.

– Sana esiintymisestämme kiersi ja sitä kautta pääsimme monelle keikalle pyytämättä. Minua on tultu jopa vetämään hihasta että hei, oletko sinä se Wehreän rumpali, mikä on ollut upeaa, Kumpula selittää.

– Olimme esiintymässä esimerkiksi Vaasan Campusfestivaaleilla, missä oli meidän keikan aikana yli 1 000 ihmistä, Kumpula jatkaa

Ensivuoden suunnitelmatkin ovat jo selvät.

– Tällä hetkellä työstämme uutta sinkkua, ja meillä on pari keikkaa marraskuussa. Ensivuonna pyrimme keikoille myös Vaasan ulkopuolelle ja kasvattamaan piirejä isommiksi, Turunen kertoo.

Vaikka aikataulutus on ollut haastavaa, on se bändin mukaan vain prioriteettikysymys.

– Olemme rakentaneet bändin pikku hiljaa ja menty fiksusti eteenpäin, sillä ihmiset selkeästi tykkäävät meistä, Pieniluoma sanoo.

Myös bändissä on tapahtunut suurta kehitystä.

– Osaamme asennoitua keikoille paremmin ja luotto toisiin on kasvanut valtavasti. Kaikki vetää hyvin yhteen ja meillä on hyvä meininki, Kumpula kertoo.

Emilia Kovanen