Uutiset

Teemailloista tukea ja tietoa päihderiippuvaisten läheisille

Tukea ja apua päihteidenkäyttäjien omaisille tarjoavat teema-illat, joita järjestämässä ovat esimerkiksi Jaana Kurjen (oik.) edustama mielenterveys ja riippuvuuskeskus Horisontti ja Anne Salovaara-Keron johtama Kriiskeskus Valo. Kuva: Anna-Leena Ekroos
  • Vaasa

Päihderiippuvuus on sairaus, joka vaikuttaa voimakkaasti myös sairastuneen lähipiiriin.

– Siinä, missä riippuvaisen fokus on päihteissä ja niiden saamisessa, täyttää läheisen elämän usein sairastuneen kannattelu ja auttaminen, johtava ohjaaja Jaana Kurki Vaasan kaupungin mielenterveys- ja riippuvuuskeskus Horisontista toteaa.

Läheisen sairauden synyttämästä tunnevyyhdistä voi olla vaikea puhua. Apua on usein helpompi hakea riippuvaiselle, kuin omiin avuttomuuden, häpeän ja uupumisen tunteisin.

Neljä teemailtaa. Vaasassa tietoa ja tukea päihderiippuvuuteen sairastuneiden omaisille ja läheisille tarjotaan marraskuussa teemailtojen muodossa.

Horisontin ohella mukana ovat Nuorisoasema Klaara, Fin Fami Pohjanmaa ja Pohjanmaan Kriisikeskus Valo.

– Oli hienoa saada kolmas sektorikin mukaan. Tämä on aitoa yhteistyötä, joka ei jää paperille. Asiakaslähtöisyyttä parhaimmillaan, Kurki iloitsee.

Hän muistuttaa, että Vaasalla on päihteiden käyttäjien ja heidän omaistensa auttamisessa jo pitkä ja hyvä historia.

– Tänne perustettiin A-klinikka vuonna 1972. Myöhemmin siitä tuli A-neuvola. Omaiset ovat siis saaneet apua ennenkin, mutta avoimuutta, tiedottamista ja tällaisia uudenlaisia toimintamuotoja tarvitaan täydennykseksi.

Omainen haluaa auttaa. Teemailtoihin ilmoittaudutaan etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla Kriisikeskus Valon johtaja Anne Salovaara-Kerolle tai suoraan kriisikeskukseen.

Työssään Salovaara-Kero on huomannut, että riippuvaisen omaisen auttamishalu on usein pohjaton.

– Happi loppuu jossain vaiheessa. Riippuvaisen auttamisessa pätee sama kuin lento-onnettomuudessa, happinaamari on asetettava ensin omille kasvoilleen ennenkuin voi auttaa muita.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen apua ja tukea tähän äärimmäisen haastavaan elämäntilanteeseen, hän lisää.

Maksuttomasti. Ensimmäisen, 6. marraskuuta pidettävän teemaillan aiheena on riippuvuus ilmiönä sekä päihderiippuvaisen asiakkaan hoito.

Seuraavassa kokoontumisessa kuun puolivälissä puhutaan riippuvuuden diagnosoimisesta, kaksoisdiagnooseista ja omaisista mielenterveystyön tukena.

Kolmannen kohtaamisen aiheena on puolestaan perheen kriisi ja vertaistuen merkitys. Kuun lopulla teemana on hyväksymis- ja omistautumisterapia.

– Kerromme siinä esimerkiksi itsemyötätunnon käsitteestä, Salovaara-Kero sanoo.

Teemailloissa kuullaan myös kokemusasiantuntijoita. Puheenvuoron saavat huumeiden käyttäjän äiti ja toipunut aineiden käyttäjä. Teemaillat ovat maksuttomia ja niihin voi osallistua anonyymisti.

Anna-Leena Ekroos

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka