Tankotanssin MM-hopea Vaasaan

Vaasalainen Sami Huhtakallio on harvinainen näky Wasa Verticalin harjoittelusalissa. Salilla opetetaan tankotanssia, ja lajin parissa nähdään harvemmin miehiä.

Hän on omassa sarjassaan maailman toiseksi paras tankotanssija. Hopeamitalin mies pokkasi itselleen 18. marraskuuta Floridassa järjestetyssä Pole Sport World Championships -kilpailussa.

Voimaa vaativa laji

Yli 40-vuotias mies tankotanssin parissa herättää monissa kummastusta, sillä mielikuvat tankotanssista liikkuvat usein hämyisillä strippiklubeilla keimailevissa naistanssijoissa. Eroottinen tangon ympärillä tanssahtelu on lähtöisin 1920-luvulla kiertäneistä karnevaaleista, mutta se on vain osa nykyisellään tunnetun tankotanssin syntyperää. Lajiin on otettu vaikutteita myös kiinalaisen sirkuksen tolppa-akrobatiasta ja intialaisesta mallakhamb -voimistelumuodosta, jota myös tehdään tolpilla. Näissä molemmissa lajeissa on perinteisesti nähty vain miehiä.

– Kertoessani harrastuksestani, huomaan ihmisten naamasta, että he ovat ihan pihalla, mistä tässä oikeasti on kyse. Töissäkin ovat kyselleet, että mitä lapset tästä ajattelevat, Huhtakallio nauraa.

Huhtakallion kisaesitystä katsoessa lajista saa paremman käsityksen. Se näyttää paljon voimaa vaativalta akrobatialta ja vieläpä vaaralliselta sellaiselta.

– MM-kilpailuissa kilpailuesitys kestää neljä minuuttia ja sen ajan pitäisi jaksaa roikkua käsivoimin tangossa hyvinkin erikoisissa asennoissa. Sen lisäksi pitää miettiä, miltä jokainen liike näyttää, sillä virheellisestä asennosta rokotetaan kisapisteitä, Huhtakallio kuvailee.

Nopea menestys

Huhtakallio aloitti tankotanssin vasta kolme vuotta sitten ja kisaamaan hän lähti lähes heti.

– En välttämättä harrastaisi lajia, jos ei olisi kilpailuja. Ne ovat minulle eteenpäin vievä voima.

Mies ei aloittanut aloittelijatasolta, vaan ponkaisi itsensä suoraan vaikeustasolle kolme. Nopean kehityksen selittää toinen pitkäaikainen harrastus.

– Kiipeilytaustasta on tässä lajissa hyötyä, jaksaa pitää käsillä tangosta kiinni.

Tankotanssin ja kiipeilyn isäksi Huhtakallio harrastaa melontaa sekä estejuoksua ja telinevoimistelua. Paritanssejakin hän kertoo tanssineensa yli kymmenen vuotta. Kaikissa lajeissa, joissa vain voi, hän on kilpaillut.

– Homma on mennyt iän myötä vain hullummaksi. Lajeja tulee lisää, mutta mitään ei raaskisi jättää pois. Onneksi kroppa on tottunut siihen, että aina tehdään jotain.

Haastattelu loppuu, kun miehen pitää kiirehtiä eteenpäin. Tankotanssisalilta pitää ehtiä kiipeilyseinälle ja sitä kautta melomaan tai akrojoogaamaan.

– Ja huomenna sama homma uudestaan, ikiliikkuja hymyilee.

Huhtakallio esittää kisaesityksensä 14. joulukuuta Wasa Verticalin kaikille avoimessa joulunäytöksessä. Näytös alkaa klo 18.

Paula Kaskimaa