Uutiset

Talkootyöllä alue esiin

Yhdistysaktiivit Gunn-Britt Sundholm (vas.), Kjell Nybacka, Marita Bagge, Ingemar Sundelin, Agneta Glad, Sven-Olof Skagersten ja Bjarne Blomfeldt Sundomin kotiseutumuseon Sotilastorpan edustalla. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Kun katselee Sundom bygdeföreningenin opastekarttakylttiä Sundomin kotiseutumuseolla, Sundomintien varrella, muistaa jälleen, millaisella alueella asumme.

Kartalla näkyy paitsi museo, joka kertoo pohjalaisesta rakennushistoriasta, myös rautakautisten asumusten, venevajan, kalastajanmökin, Meteoriihen ja Öjbergetin luonnonympäristön sijaintipaikat.

Sundom bygdeförening on yksi niistä lukuisista toimijoista, jotka tekevät työtä alueen historian säilymiseksi.

Yhdistys palkittiin tänä vuonna työstään Vuoden Gunnar -palkinnolla, joka on Stundarsin ulkoilmamuseon vuosittain jakama rakennus- ja kulttuuriperintöön, museopedagogiikkaan tai taiteeseen liittyvä palkinto.

– Yllätyin kuullessani valinnasta. Tämä on tunnustus nimenomaan yhdistyksellemme ja meidän talkoojengillemme, yhdistyksen puheenjohtaja Kjell Nybacka painottaa.

Aikaansaava yhdistys

Vuonna 2018 Vaasan kaupungilta yhdistyksen omistukseen siirtynyttä kotiseutumuseota ylläpitää hyvin aktiivinen vapaaehtoisten joukko. Omistajuuden siirryttyä omiin käsiin, yhdistys on saanut jo nyt paljon aikaan.

Vesakkoa on raivattu useita lava-autolastillisia, uusi parkkipakka tehty, kattoja ja tuulimylly peruskorjattu.

– Restauroimiseen olemme saaneet neuvoja Stundarsista. On iso resurssi, että lähellämme on tällaista neuvontapalvelua, Nybacka tähdentää.

Hän asuu itsekin vanhassa pohjalaistalossa ja on siirtänyt Sundomiin niin asuin- kuin varastorakennuksia.

– Suunnitteilla on, että saisimme museoalueelle myös erillisen lämpimän tilan tarjoiluille sekä vessat. Jos tämä onnistuu, sitten olen työni tehnyt, Nybacka hymyilee.

Kylän ja alueen hyväksi

Yhdistyksellä on tällä hetkellä reilu 300 jäsentä. Museoalueen seitsemän rakennuksen ja tuulimyllyn lisäksi yhdistys omistaa Södersundin myllyn, sotilastorpan, kalastajasaunan, venevajan, Öjbergetin luontopolun ja hyvin suositun, Söderfjärdenillä sijaitsevan Meteoriihen. Yhdistys myös hallinnoi näitä kohteita.

Yhdistyksellä on lähitulevaisuuden tavoitteina paitsi tarjoilutilan saaminen museoalueelle, myös suomenkielisten alueen asukkaiden aiempaa parempi tavoittaminen.

– Pyrkimyksenä on kehittää museoaluetta koko kylän parhaaksi, Nybacka sanoo.

Aktiivisen yhdistysjoukon työ näyttää tosin kehittävän aluetta laajemminkin, koko Vaasanseudun hyväksi.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka