Taiteilijaryhmät esittävät teoksensa keskeneräisinä

Vaasan taiteiden yössä nähdään kolme Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen tukemaa taiteilijaryhmää, pohjoismaiset residenssitaiteilijat, MMM-kollektiivi sekä muusikko Sami Paavola yhdessä tanssitaiteilija Riina Kalmin kanssa.

– Katsojat näkevät otteita harjoituksista ja saavat mahdollisuuden nähdä, miten prosessi edistyy, sillä mikään esityksistä ei ole täysin valmis, Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Annika Sillander kertoo.

Hänen mielestään on hienoa, että ihmiset pääsevät katsomaan esityksiä prosessin tekovaiheessa sekä taiteilijoita tekemässä kansainvälisesti yhteistyötä ja hankkimaan kontakteja.

Musiikkia, tanssia ja teatteria

Kalmi ja Paavola aloittivat Ongelman kohtaamistilanteen haltuunoton toimintamalli -teoksensa työstämisen heinäkuun alussa. Teos on kokoelma tilanteista, jotka olisivat voineet mennä myös toisin.

– Olin nuorempana lähialueen paikallislehden kesätoimittajana, jolloin huomasin kuinka paljon ihmiset käyttävät kiertoilmaisuja puhuessaan. Silloin vaarana on saada hyvinkin erilaisia näkökulmia asioihin. Niitä 30 minuutin teoksessamme käsitellään musiikin, tanssin ja teatterin avulla, Paavola kertoo.

Paavolan mukaan teoksessa on kevyt tunnelma, vaikka esityksen aikana saattaa tulla erimielisyyksiä tulkinnoissa ja molempien täytyy reagoida tuntemattomaan.

– Välillä harjoitellessa olemme miettineet Riinan kanssa, teemmekö varmasti samaa esitystä ja kohtaammeko esimerkiksi kappaleiden aikana, Paavola nauraa.

Ajatuksena rihmastot

MMM-kollektiivin taiteilijat Maria Autio ja Minna Karttunen työstävät yhdessä kahden viikon ajan uutta teostaan, jonka työnimi on e-MOTION. He ovat aikaisemmin tehneet yhdessä yhden esityksen ja kiertäneet sen kanssa aktiivisesti ympäri Suomea.

– Nyt oli aika toiselle teokselle. Taiteiden yö luo sopivasti paineita sille, että jotain täytyy saada aikaiseksi. Pyörittelisimme muuten helposti päässämme monia ajatuksia, Autio ja Karttunen kertovat.

He käyttävät teoksen liikemateriaalin taustana ajatusta rihmastoista, sekä niiden muodostamista organismeista.

– Materiaalia on vielä tässä vaiheessa hyvin vähän, mutta pikku hiljaa hyvä tulee, Autio ja Karttunen paljastavat. Aiheessa heitä kiinnostaa eniten kehon kautta tiedonvälitys ja energian muutokset.

Uuden teoksen lähtökohtana heillä on kysymys: Entä jos tapamme olla ja toimia olisi samankaltainen kuin erilaisilla rihmastoilla?

Pohjois-Norjasta saakka

Pohjanmaan aluekeskus on järjestänyt Pohjoismaisen residenssin vuodesta 2011 alkaen. Tämän vuoden residenssitaiteilijat ovat pohjoisnorjalaiset tanssitaiteilija Åsne Storli ja koregrafi Maria Landmark.

– Meillä on tapana etsiä ja tutkia uusia tapoja tehdä töitä. Sitä kautta ajattelimme, että haluamme näyttää tutun paikan uudessa valossa. Mitä jos joku nukkuisi aina kauppakeskuksessa, mihin sitä paikkaa ei ole tarkoitettu?, Storli ja Landmark selittävät.

Residenssi toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Norjan tanssin keskuksen Dansearena Nordin kanssa. Storli ja Landmark ovat työskennelleet uuden teoksensa parissa Vaasassa kahden viikon ajan ja odottavat innolla esiintymistä Taiteiden yössä.

– Myös Norjassa on Taiteiden yön kaltaisia tapahtumia. Odotamme innolla myös muiden ihmisten esiintymisiä, sillä emme tiedä mitään niistä. Luvassa on varmasti upeita esityksiä, Storli ja Landmark sanovat.

Emilia Kovanen