Taiteilijapariskunta nostaa maljan Vaasalle

Vaasalainen taiteilijapariskunta taidekeraamikko Susanna Paavola-Lehtinen ja taidemaalari Harri Lehtinen ovat asettaneet näytille parisenkymmentä teosta ravintola Bock´sin toiseen kerrokseen.

Näyttelyssä on esillä keraamisia, tyyliteltyjä kasvofiguureja sekä suurikokoisia, värikkäitä maalauksia, jotka ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta valmistuneet tänä vuonna.

Näyttelyn kautta pariskunta haluaa omalla tavallaan luoda ja vahvistaa uskoa Vaasan valoisaan tulevaisuuteen. Siksi he päättivät tällä kertaa antaa yhteisnäyttelylleen nimen ”Cheers” ja kuvaannollisesti sitä kautta nostaa maljan omalle kotikaupungilleen.

– Vaasa ei ole mikä tahansa kaupunki, vaan hyvin kansainvälinen paikka. Sitä haluan tämän näyttelyn töilläni painottaa, Paavola-Lehtinen sanoo.

Veistoksien aiheet liittyvätkin ulkomaihin sekä klassisiin kuuluisuuksiin kuten Ellen Fritzgeraldiin tai Charlie Chapliniin. El Professor veistos viittaa Vaasaan yliopistokaupunkina.

Luovuus vaatii rauhaa

Paavola-Lehtinen on aina ollut taiteilijana hyvin idearikas. Hän työskentelee usein jonkin aiheen parissa sarjoissa, joita on syntynyt esimerkiksi avaruus- ja kivikausiteemojen ympärille. Hän ei tee luonnoksia, vaan näkee veistoksen mielessään ja työstää sitä suoraan savesta.

– Ideat vain pulppuavat. Kun teen yhtä veistosta, haluan saada sen melko nopeasti valmiiksi, sillä mielessä on jo pari muuta, joita haluan alkaa tehdä, Paavola-Lehtinen nauraa.

Ideat eivät kuitenkaan synny noin vain, vaan vaativat tietynlaista elämäntapaa ja -rytmiä.

– Olen palkkatyössä kahdeksasta neljään. Silloin en ehdi miettimään omaa taidettani. Ideat ja luovuus vaativat syntyäkseen rauhoittumista ja rauhaa. Itse saan sitä etenkin luonnosta, jossa liikun paljon.

Pariskunta myös matkustelee ja usein etenkin Etelä-Euroopassa. Espanja on heidän suosikkimaansa ja siellä he ovat käyneet useita kertoja ja asuneetkin jonkin aikaa. Matkustaminen on tärkeää myös luovalle työskentelylle.

– Ulkomailta saan intoa ja inspiraatiota omaan taiteeseeni sekä myös varmuutta siitä, mitä haluan tehdä. Picasso on meidän molempien suuri suosikki.

Rinnakkaisvärejä ja vahvoja muotoja

Modernin länsimaisen taiteen klassikko näkyykin taiteilijoiden teoksissa. Paavola-Lehtisen teoksissa on kubismille ominaista kulmikkuutta. Lehtisen teokset puolestaan ovat värikkäitä ja muotokieleltään jämäköitä.

– Käytän paljon rinnakkaisvärejä, jolloin saan kunkin värin loistamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muodoissa en hae realistista esittämisentapaa, vaan teoksissani pitää selkeästi näkyä oma ilmaisutapani, Lehtonen sanoo.

Hän on myös opettanut kuvataidetta ja pitää perusasioiden oppimista tärkeänä. Piirtämisen ja maalaamisen klassiset säännöt pitää osata, sillä vain niiden kautta voi lähteä muokkaamaan taidetta omannäköisekseen.

Juuri tämän näyttelyn teosten teko ei ollut aivan niin vaivatonta.

– Teen aina luonnoksia, ja ne olivat tässä tapauksessa paljon pienempiä kuin itse valmiit teokset, jotka suunnittelin juuri tätä tilaa varten ja joiden piti siksi olla isokokoisia. Pienen luonnoksen siirto isolle kankaalle ei ole ihan helppo juttu, mutta siinä auttoi hyvänkokoinen työtila, jossa maalausta pääsee katsomaan kauempaa.

Pariskunta jakaa saman työtilan vanhalla Sokeritehtaalla Vaasan Vaskiluodossa. Yhteinen työskentely sujuu hyvin ja saman alan taitajat voivat välillä antaa toinen toiselleen tekeillä olevaan työhön parannusehdotuksia.

Yhteisiä näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla avioparilla on ollut jo yli 20 ja he ovat Vaasan Taiteilijaseuran ja Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton jäseniä.

”Cheers Vaasa!” Taidenäyttely Susanna Paavola-Lehtinen ja Harri Lehtinen, ravintola Bock´s Corner Showroom Lato 31.3. asti.

Pia Timberg