Taiteiden yössä ihmiset ovat hetken yhtä perhettä

Torstaina järjestettävän Taiteiden yön toteuttaminen on vaatinut tänä vuonna järjestäjiltä ja osallistujilta monenlaista venymistä. Keväällä näytti, että tapahtuma siirtyy kokonaan verkkoon.

– Kesää kohden mentäessä rajoituksia purettiin, ja olemme voineet ottaa hieman rennomman asenteen ohjelmien suhteen, kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist huokaisee.

– Tässä on huomannut, miten helppoa on tehdä lähes mitä vain, silloin kun saa vapaasti tehdä, hän lisää.

Tänä vuonna oli tarkoitus juhlistaa Vaasan Taiteiden yön 30-vuotista taivalta, mutta juhlallisuudet siirrettiin ensi vuodelle.

– Nyt tapahtuma järjestetään 30. kerran, mutta ensi vuosi on oikeasti 30-juhlavuosi, joten emme oikeasti missanneet koronan takia siinä suhteessa mitään, Nyqvist iloitsee.

– Haastavinta oli säilyttää uusissa puitteissa tapahtuman henki. Taiteiden yössä kaupunki on aina ollut yhtä suurta kylää, jossa kaikki ovat samaa perhettä. Uskon, että onnistumme siinä näinkin, hän jatkaa.

Oma vastuu

Live-esiintymisiä järjestetään Nyqvistin mukaan hallitusti eri puolilla kaupunkia. Torilla ei nähdä perinteistä torilavaa ja sen tapahtumia, mutta esimerkiksi Rewell Centerissä pääsee tunnelmoimaan kaupunginorkesterin konsertissa, joka alkaa kello 18.

– Kaupunginorkesterin pienet kokoonpanot esittävät illan aikana erilaista kevyttä musiikkia. Lavalle nousee muun muassa Gangster Quartet, joka esiintyy niin sanotusti mykkäelokuva tyylillä, Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta vinkkaa.

Musiikkielämysten perässä voi mennä myös esimerkiksi Kasarmin alueen Tykkihalliin, jossa soivat blues, rautalanka sekä fuusiorock.

Hietasaaressa tapahtuu tänä kesänä normaalia enemmän. Kello 18 alkaa Wasa Groove Unitin piknik-konsertti, jonka jälkeen Elokuvakeskus Botnia esittää sing along -versiona Mamma Mia -elokuvan.

– Tapahtuma-alueelle mahtuu sisään 500 henkilöä eli 500 nopeinta pääsevät sisään. Lippuja jaetaan portilta, Nyqvist kertoo.

Sekä Rewell Centerissä että Hietasaaressa on rajatut tapahtuma-alueet.

– Me valvomme ja pidämme huolta vain näistä alueista. Peräänkuulutan myös ihmisten omaa vastuuta. Toivottavasti väki ei tuki alueille, joissa on jo paljon ihmisiä, Nyqvist muistuttaa.

Ukoilla pilke silmäkulmassa

Vaasalainen muusikko Joakim Kulju lupailee, että Gubbrockarna heittää Vaasa-opiston pihamaalla ikimuistoisen keikan kello 18 alkaen.

– Olen kuullut huhuja, että Elvis Presley tulee lavalle esittämään yhden biisin, hän heittää.

Veteraanirokkarit vetävät keikan aina pilke silmäkulmassa, mutta vankalla ammattitaidolla.

– Kun lavalle astuu yli 20 muusikkoa, on selvää, että aina sattuu ja tapahtuu. Nuorin meistä on 14- ja vanhin 82-vuotias, joten ikähaitari on laaja, kuten esittämämme materiaalikin, Kulju kuvailee.

Gubbrockarnoilta kuullaan totutusti 60- ja 70-luvun hittejä, mutta tänä vuonna veteraanit ovat ottaneet mukaan hieman tuoreempaakin musiikkia.

– 80- ja 90- luvuilta löytyy myös paljon hyviä biisejä, joista olemme poimineet joitakin mukaan settiimme, Kulju paljastaa.

Yksinkertainen biisi

Kolmatta kertaa Taiteiden yöhön osallistuvan Human Design -yhtyeen G8 Epic Emotions -konsertti lähetetään Ylen livestriiminä kuulijoille Kaupungintalolta.

– Aiemmilla kerroilla kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet sisään, nyt sitä ongelmaa ei ole, yhtyeen jäsen Kristian Tiihonen toteaa.

Esityksessä pääosassa ovat hänen mukaansa spektaakkelimainen valoshow, flamencotanssijat ja Upstairs Singers -kuoro.

– Me olemme sen verran jäykkiä ukkoja, ettei meissä ole paljon katseltavaa. Pitää siis verhoutua isompien ja näyttävämpien asioiden taakse, Tiihonen nauraa.

Tiihonen kertoo bändin mottona aina olleen, että yhtään esitystä ei tehdä, jos mukana ei ole kantaesitystä.

– Siitä pidetään kiinni tänäkin vuonna. Uusi biisi on niin yksinkertainen, että olen pelännyt, että se on jo tehty, mutta vielä ei ainakaan ole tullut missään vastaan, hän heittää.

Poimintoja

Taiteiden yön yhteydessä järjestetään Koko Vaasa pelaa -tapahtuma. Pelata voi sekä digitaalisia että lautapelejä. Pelihetkestään voi lähettää kuvan hashtagilla #kokovaasapelaa. Paras kuva palkitaan Vaasan kaupungin tuotepalkinnolla.

Tapahtumassa pääsee myös kokeilemaan Platonic Partnershipin julkaisemaa uutta Haastepeliä (K-18). Sitä voi pelata pelin tekijöiden kanssa Wasa Innovation Centerissä.

Taiteiden yö kannustaa ihmisiä turvallisesti piknikille. Sweet Vaasa, Aroma Bageri & Konditori sekä Strampen myyvät piknik-tuotteita mukaan otettavaksi. Myös piknik-tapahtumasta on kilpailu, johon voi osallistua lähettämällä piknik-hetkestään kuvan someen hashtagilla #taiteidenyögoespicnic. Paras kuva palkitaan.

Torstai on myös Sisäsatamassa pidettävän Vaasa Festivalin ensimmäinen päivä. Tapahtumat tekevät yhteistyötä ja festivaali otti Laiturilavalleen paikallisia bändejä, joiden oli määrä esiintyä alun perin Taiteiden yössä. Portit avataan kello 14 ja suljetaan kahdelta yöllä. Tapahtuma on ilmainen.

Vaasan kaupungin museoihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi torstaina kello 15-22. Tikanojan taidekodin pihassa nähdään valoinstallaatio.

Katja Lahti