Taiteiden yö yhä enemmän kaupunkilaisten harteille

Vaasan Taiteiden yö järjestetään tänä vuonna 8. elokuuta. Tapahtuma on ilahduttanut vaasalaisia lähes 30 vuoden ajan, mutta tänä vuonna ohjelma on toteutettava puolella totutusta budjetista.

Kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist kertoo, että selkeimmin säästössä kaupunkilaisille näkyy se, ettei Vaasan kaupunki julkaise omaa erillistä Taiteiden yön ohjelmaliitettä Vaasan Ikkunan välissä.

– Sieltä se on totuttu lukemaan, mutta tänä vuonna jätimme sen kustannussyistä pois. Ohjelma on verkossa.

Ensi vuonna painettuun kaupunkilehden välissä julkaistavaan ohjelmaan palataan taas. Nyqvist korostaa muutenkin, että säästölinja koskee vain tätä vuotta, ja ensi vuonna palataan normaaliin.

– Kaikenlaisia huhuja liikkuu, ja ihmiset luulevat jopa, että koko Taiteiden yö loppuu. Niin ei tietenkään ole

Esiintyjien ilmoittautumisaika on alkanut ja se kestää 28.6. saakka. Ilmoittautua voi kaupungin verkkosivujen kautta löytyvältä Taiteiden yön sivulta.

Sähkötön kävelykatu

Tänä vuonna kaupunki ei pysty tarjoamaan yhtä paljon esiintymispaikkoja kuin edellisinä vuosina. Tekniikan, turvatoimien ja sähkön tarjoaminen maksaa, ja siitä on nyt tingittävä. Esimerkiksi Kasarmialueen esiintymislavaa ei ole, jos alueen yhdistykset eivät itse sellaista järjestä.

– Kulttuurikasarmin pihalla ja Tykkihallissa on silti tapahtumia illan aikana. Esimerkiksi Kipinä ja muut yhdistykset järjestävät siellä ohjelmaa. Kaupungin puolesta tiedän, että ainakin ensi kesän neljä kesäartistia esiintyvät, Leena Nyqvist kertoo.

Muista esiintymispaikoista muutoksia kokee kenties eniten Kävelykatu. Siellä on perinteisesti ollut muun muassa puolueiden telttoja. Sinnekin eri toimijat ovat edelleen tervetulleita, kunhan he hankkivat itse sähkönsä.

– Illalla yhdeksän jälkeen tarvitaan jo valoa, ja moni haluaa tarjota kahvia tai makkaraa. Tällä kertaa kaupunki ei tarjoa sitä tarkoitusta varten sähköä.

Ikkuna Torilavalla

Sen sijaan Torilavan tapahtuma säilyy. Sen tarjoaa kaupunkilehti Ikkunan yhdessä Pohjalaisen kanssa. Tänä vuonna mukaan ovat tulossa myös Visit Vaasa sekä kauppakeskukset Rewell Center ja Espen.

Lehtien tapahtuman jälkeen Torilavan valloittaa maakunnan väki Göran Östbergin johdolla. Luvassa on ainakin musiikkiesityksiä.

Rantalava eli Feasta-lava on ollut Sisäsatamassa kahtena vuonna. Se toteutuu luultavasti tänäkin vuonna, koska elävän musiikin yhdistys Volume on luvannut lähteä mukaan järjestelyihin.

Nadia Paavola