Taidetta vaikeista tunteista

Vaasalaisen Mia Dambergin uusimmat työt ovat viimeisen päälle hiottuja valokuvateoksia, jotka muodostavat eheän kokonaisuuden. Valokuvanäyttely Absentia – Rakkaani on nähtävillä Printmakers galleriassa 26. lokakuuta asti.

– Teokset tulivat tänne suoraan Riikan Valokuvataiteen museosta. Osallistuin siellä ryhmänäyttelyyn kolmen muun taiteilijan kanssa, Damberg kertoo.

Esillä olevat valokuvat syntyivät puolen vuoden residenssiaikana, jonka taiteilija vietti Ranskan maaseudulla Grez-sur-Loingissa.

– Se oli Once in a life time -kokemus. Asuin historiaa huokuvassa, vajaan 300 asukkaan kylässä. Pyöräilin usein eri kylien välillä keskellä hyvin kaunista maaseutua. Elin kuin ranskalaisessa elokuvassa, Damberg nauraa.

Tunteiden tulkki

Tekstiilitaiteilijana uransa aloittanut Damberg siirtyi valokuvaukseen seitsemän vuotta sitten. Saman verran hän on työstänyt taiteessaan muistoja ja muistia.

– Minua kiinnostaa erityisesti perhesuhteet ja sellaiset asiat, miten minä ja sisareni muistamme saman lapsuudenperheessämme tapahtuneen tilanteen ihan eri tavoilla. Lisäksi olen aina tuntenut vetoa kaikenlaisiin vaikeisiin tunteisiin ja kokemuksiin, joita meillä kaikilla on, Damberg valottaa taiteensa taustoja.

Hänen valokuvilleen ovat tyypillisiä tarkasti luodut lavastukset, jotka hän tekee itse ja jotka ovat tärkeä osa teoksen varsinaista kuva-aihetta.

– Pidän käsillä tekemisestä todella paljon, ja nautin suuresti siitä vaiheesta, kun saan taustatyön jälkeen konkreettisesti alkaa tekemään teosta.

Printmakers galleriassa teosten keskusaiheet asettuvat usein mustaa taustaa vasten. Valokuvissa näkyy selkeitä viitteitä taidehistoriaan ja etenkin eurooppalaiseen renessanssiajan maalaustaiteeseen.

– Ranskassa ollessani kävin viikoittain Pariisissa. Kiersin museoita ja gallerioita. Lisäksi olen juuri aloittanut taidehistorian opinnot, Damberg iloitsee.

Voimaannuttava taide

Grez-sur-Loingin residenssissä hän päätti sukeltaa niin syvälle kuin mahdollista vaikeisiin tunteisiin.

– Minun on itse kohdattava nuo tunteet ensin, jotta pystyn käsittelemään niitä ja viimein muodostamaan niistä visuaalisen kuvan, hän sanoo.

Tunteiden kanssa työskentelyyn Damberg saa tukea etenkin puolisoltaan sekä omasta työstään itsestään.

– Olen tehnyt jo niin kauan työtä vaikeiden tunteiden ja kokemusten parissa, että minulla on selvät rutiinit tähän työhön. Lisäksi taide on aina eheyttävää sekä tekijälleen että kokijalleen. Tämä prosessi on voimaannuttanut minua suuresti, olen nyt vahvempi kuin aiemmin, Damberg sanoo.

Pia Timberg