Uutiset

Taide palautti elämänilon

Sulvalaiselle Lisbeth H. Holtille taide on ollut tärkeä osa tervehtymistä vakavien sairaskohtausten jälkeen. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Sulvalaisen Lisbeth H. Holtin taiteen takana on hämmästyttävä tarina. Vaasan Pukinkulman Bock´s Corner Breweryn ravintolan Juhlasalin toiselle seinälle on asetettu rivi teoksia, joissa näkyy perinteisesti ja hyvin klassisesti maalattuja ihmishahmoja, patsaita ja asetelmia.

Toinen seinä on täyttynyt räiskyvistä, kirkasvärisistä abstrakteista ja puoliabstrakteista maalauksista.

– Olen maalannut 1960-luvulta lähtien. Tekniikkani on ollut hyvin klassinen, vanhojen eurooppalaisten mestareiden maalaustapaan perustuva. Vuonna 2009 sain aivoveritulpan näyttelyä purkaessani, ja toisen vuonna 2012.

Erilaiset aivopuoliskot

Sairastumiset muuttivat Holtin taiteen suuntaa merkittävästi. Toivuttuaan hän alkoi kiinnostua aivojen toiminnasta. Hän oppi, kuinka aivojen vasen puoli liittyy loogiseen ajatteluun, kuten matematiikkaan, faktoihin ja sanoilla ajattelemiseen.

Mielikuvitus, unelmointi, tunteet, intuitio, taide ja rytmiikka kuuluvat enemmän oikeaan aivopuoliskoon.

– Klassisessa maalaustavassa vasen aivopuolisko tekee enemmän töitä. Veritulppien jälkeen en kyennytkään enää maalaamaan tuolla tyylillä. Se tuntui todella vaikealta ja väsyin hyvin nopeasti, Holtti kertoo.

Vuonna 2015 hän matkusti Ranskan Givernyyn maalauskurssille, joka pidettiin ranskalaisimpressionisti Claude Monet´n puutarhassa.

– Maalasimme siellä aukioloaikojen ulkopuolella aamuisin ja iltaisin. Tuo kurssi oli käänteentekevä. Kotiin palattuani ostin isommat pensselit ja kirkkaita maaleja ja aloin maalata itselleni aivan uudella tavalla ja tyylillä.

Maalaustapa muuttuu

Aiemman pikkutarkkuuden, mittaamisen ja pienten pensseleiden tilalle tulivat paitsi suuremmat sudit ja niiden myötä suuremmat siveltimenliikkeet ja koko vartalon liike.

– Aloin kuunnella musiikkia maalatessani. Välillä jopa tanssin musiikin tahdissa ja maalasin samaan aikaan. Annoin vain mennä ja välillä vain roiskin maalia kankaalle ja se tuntui hyvältä ja helpommalta kuin klassinen tekniikka.

Maalaustavan muutos alkoi näkyä paitsi valmistuvien teosten lisäksi myös taiteilijan elämässä muutoinkin.

– Huomasin, kuinka entinen elämänilo alkoi palata takaisin sellaiseksi, kuin se oli ennen sairastumisia. Lisäksi kävi niin, että hiljalleen klassinenkin maalaustapa alkoi tulla helpommaksi, vaikkei se edelleenkään ole yhtä vaivatonta kuin ennen aivoveritulppia.

Pysähdyttävä näky

Nykyään Holtin taiteessa kulkevat rinta rinnan sekä modernistiset abstraktit akryylimaalaukset että klassisen esittävät öljyvärityöt. Teosten aiheet taiteilija poimii niin kotimaisemista Sulvalta kuin lukuisilta ulkomaanmatkoilta, joita hän on tehnyt ja tekee yhdessä puolisonsa kanssa.

Viimeisin klassisen puolen työn esittää vanhempaa nepalilaista naista.

– Tänä vuonna olimme jälleen Nepalissa, jossa teemme hyväntekeväisyystyötä. Näin siellä vanhemman naisen vauva sylissään. Tuo hyvin pysähdyttävä näky toi voimakkaasti mieleeni ajatuksen siitä, että kaikista vaikeuksista huolimatta elämä jatkuu aina.

Lisbeth H. Holtin näyttely ”The Brain – Left&Right”, ravintola Bock´s Corner Breweryssä 2.2.2020 asti.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka