Uutiset

Syöpäyhdistys tukee potilaita ja omaisia

Järjestösihteeri Hanna Ölander-Nilsson ja toiminnanjohtaja Markku Suoranta tietävät, miten isoa osaa suomalaisista syöpä tavalla tai toisella koskettaa. Kuva: Emilia Lehtonen
  • Vaasa

Syöpä on sairaus, joka koskettaa isoa osaa suomalaisista. Sairastuminen on aina kriisi, joka vaikuttaa niin potilaan kuin tämän läheistenkin elämään. Tämän tietää Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suoranta.

– Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Vaasan sairaanhoitopiirissä keskimäärin yli neljä ihmistä sairastuu joka arkipäivä. Meidän tehtävänämme on saavuttaa ne ihmiset ja toimia tukena ja neuvonantajana, Suoranta kertoo.

Vaikka syöpähoidot ovat kehittyneet ja suuri osa sairastuneista paranee, syöpä koetaan aina elämää uhkaavaksi sairaudeksi.

– Siksi toimintamme koetaan erityisen tärkeäksi, Suoranta sanoo.

Hyvää elämää

Vuonna 1956 perustetun Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toiminta kattaa Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan sekä Keski-Pohjanmaan alueet. Yhdistys työllistää kaksitoista ihmistä, kuten sairaanhoitajia, jotka vastaavat saattohoidosta, sekä kriisiterapeutteja.

– Heidän apunsa on ensiarvoisen tärkeää erityisesti silloin, kun taakka käy potilaalle ja tämän läheisille liian raskaaksi kantaa. Usein näin on, jos perheessä on esimerkiksi pieniä lapsia tai kun syöpä todetaan parantumattomaksi.

Yhdistys tarjoaa potilaille myös keskustelu- ja vertaistukiryhmiä. Lisäksi yhdistyksen toiminnassa on mukana paljon vapaaehtoisia tukihenkilöitä.

– Vaasan alueella on noin kaksikymmentä koulutettua saattohoidon tukihenkilöä, jotka toimivat potilaan ja läheisten henkisenä tukena, Suoranta kertoo.

Keräyskampanjalla tukea

Kaikki eivät sairastu syöpään, mutta syöpä vaikuttaa sinuunkin. Tämä on yhdistyksen Stop Syöpä 2020 -keräyskampanjan pääviesti.

– Olemme siinä mielessä uniikki toimija, että muut syöpäyhdistykset eivät enää järjestä omia, yhdistyskohtaisia kampanjoita. Täällä Pohjanmaalla on kuitenkin edelleen vahva kökkämeininki ja siitä olemme ylpeitä, Suoranta kiittelee.

Yksityiset lahjoitukset ovat yhdistyksen toiminnan kannalta elintärkeitä, sillä sen tarjoamat palvelut ovat pääasiassa maksuttomia.

– Psykososiaalisen tuen lisäksi potilaat saavat meiltä rahallista tukea. Viime vuonna avustimme pohjalaisia syöpäpotilaita yli 100 000 eurolla. Lisäksi tuemme paikallista syövänhoitoa ja alan tutkimusta sekä koulutamme uusia tukihenkilöitä.

Kampanjaa käynnistellään helmikuun aikana. Vapaaehtoisia kerääjiä kaivataan nyt lisää.

– Kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan. Koska ihmisillä on nykyään huonosti rahaa mukana, olemme ottaneet perinteisten lippaiden ohelle muitakin keräystapoja. Myös erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia on suunnitteilla, Suoranta vinkkaa.

Emilia Lehtonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka