Synnytysten väheneminen näyttää pysähtyneen Vaasassa

Valtakunnallinen laskeva trendi synnytysten lukumäärissä vaikuttaa pysähtyneen Vaasan keskussairaalassa.

– Synnytysten lukumäärissä on havaittu käänne positiiviseen. Viime vuonna synnytyksiä oli 1 175 ja tämän hetkisen ennusteen mukaan samoissa lukemissa pysytään tänäkin vuonna. Synnytysten lasku näyttää siis pysähtyneen, osastonylilääkäri Marika Smeds iloitsee.

Vesi rentouttaa äitiä

Vaasan keskussairaala on luokiteltu vauvamyönteiseksi ja perhekeskeiseksi sairaalaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) myöntää sertifikaatin viideksi vuodeksi kerrallaan.

– Vaasan keskussairaala sai vauvamyönteisyyssertifikaatin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 ja uudelleen viime syksynä. Vauvamyönteisessä synnytyssairaalassa toteutuvat Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Unicefin asettamat kansainväliset kriteerit, koordinoivan osastonhoitajan Kaisa Muikku kertoo.

Hänen mukaansa synnyttäjä voi valita monista aktiivisista synnytysasennoista itselleen parhaimman. Vaasan keskussairaalassa on esimerkiksi ollut mahdollista synnyttää veteen viime vuoden syyskuusta lähtien. Vastaanotto synnyttäjien keskuudessa on ollut myönteinen.

– Noin neljä synnyttäjää kuukaudessa synnyttää veteen. Useampikin on sitä suunnitellut, mutta sitten tulee jokin syy, joka estää sen. Syy voi olla esimerkiksi suuremman kivunlievityksen tarve tai vauvan sydänäänikäyrässä tapahtunut muutos, Muikku sanoo.

Ammesynnytyksen eduiksi hän kuvailee sen, että ammeessa äiti saa ympärilleen oman tilan, joka luo turvallisuutta ja hallinnan tunnetta.

– Vesi myös rentouttaa ja lievittää kipua sekä tekee asennon vaihtamisen helpommaksi, hän kertoo.

Perhemyönteisyys keskiössä

Muikun mielestä Vaasan keskussairaala on juuri sopivan kokoinen sairaala pystyäkseen tarjoamaan mahdollisimman hyvää palvelua.

– Suuriin sairaaloihin verrattuna kätilöillämme on yleensä hyvin aikaa potilaalle, toki meilläkin on ruuhkahuippuja. Henkilökunta on hyvin kielitaitoista. He palvelevat potilaita suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi,

– Lisäksi pystymme tarjoamaan hyvin perhehuoneita. Pyrimme muutenkin kaikessa toiminnassamme olemaan perhemyönteisiä, hän lisää.

Vaasassa perehdytään synnytysten hoitoon valtakunnallisessa koulutuksessa, joka järjestetään yhteistyössä norjalaisen Bergenin sairaalan kanssa. Koulutuksessa perehdytään kaksosten ja perätilassa olevien lasten syntymään.

–Koulutus on merkittävä osa synnytysten turvallista hoitoa. Vaasan keskussairaala haluaa jatkossakin tarjota korkealaatuista, luotettavaa ja turvallista osaamista sekä yksilöllistä hoitoa alueen synnyttäjille, naistentautien ylilääkäri Sari Silventoinen sanoo.

Katja Lahti