Syksyn omenasadosta saa maukasta mehua

Veikkaalassa sijaitseva Lalle Gård mehustaa syyssadon omenat tuoremehuksi. Sesonki on alkanut elokuussa ja mehustamo on tällä tietoa avoinna 16. lokakuuta saakka.

– Alle 150 kilon omenamäärä puristetaan puolen tunnin aikana, mutta suuremmille määrille on varattava pidempi aika. Ajat varataan online-varausjärjestelmässämme tai soittamalla, ohjeistaa mehustamon omistaja Christine Smeds.

Valtavat määrät

Mehustamon toiminta alkoi vuonna 2014, jolloin oli hyvä omenavuosi. Mehustamossa on joka vuosi ollut enemmän ja enemmän asiakkaita, ja sinne on hankittu suuremmat työvälineet.

– Asiakkaita tulee meille Kristiinankaupungista ja Kokkolastakin saakka. Jos asiakkaat tekevät lisää varauksia, mielellään pidämme mehustamon auki aina marraskuulle saakka, Smeds sanoo.

Jos asiakkaat eivät löydä varauskalenterista sopivaa aikaa, omenat voi myös jättää mehustamoon puristettaviksi.

– Aila-myrskyn jälkeen asiakkaat toivat mehustamoon valtavasti omenoita ja pihalla oli monta riviä omenapusseja odottamassa vuoroaan. Minimimäärä on 50 kiloa eli noin viisi muovipussia omenoita, joista tulee noin 25 litraa mehua.

Herkullista mehua

Smedsin mukaan syys- ja talviomenoista syntyy parhaiten mehua. Jauhoiset kesälajikkeet, kuten Valkea kuulas, antavat vähemmän mehua.

– Omenoita, joissa on rupia tai pudokkaita ja joissa ei ole hometta, voidaan puristaa mehuksi. Eläinhaassa olleita omenoita emme purista. Herkullista mehua syntyy, kun puristettavissa omenoissa on sekaisin eri lajikkeita, opastaa Smeds.

Asiakkaat voivat valita, haluavatko he puristetun mehun raakamehuna vai pastöroituna. Raakamehun pakkauksina käytetään asiakkaan omia puhtaita, kannellisia astioita, ja mehu säilyy jääkaapissa noin viikon.

– Pastöroitu mehu laitetaan puolestaan kolmen litraa pakkauksiin, jotka säilyvät huoneenlämmössä noin vuoden ajan. Avattunakin se säilyy jääkaapissa muutaman viikon.

Raija Koivisto