Sydäniskurilahjoitus käyttöön kirkoissa

Vaasan seurakuntayhtymä on saanut lahjoituksena kolme defibrillaattoria eli sydäniskuria. Lahjoittajina ovat Mauri J.V. Öljymäki, Lions Club Vaasa Family ja Pohjanmaan Pyhän Johanneksen Hospitaaliritarikunta.

Seurakuntayhtymän vs. talousjohtaja Kjell Fellmanin mukaan lahjoitus on seurakunnalle hyvin tärkeä.

– Näillä pääsimme hyvään alkuun, hän iloitsee.

Apu löytyy läheltä

Suunnitelmissa on hankkia lisää sydäniskureita, sillä seurakunnan tiloissa liikkuu paljon ihmisiä.

– Laitteita on tarkoitus saada joka kirkkoon, seurakuntataloihin ja leirikeskuksiin. Sydäniskuri tulee myös uuteen virastotaloomme, kun se valmistuu, kertoo Fellman.

Fellmanin mukaan seurakunnan henkilökuntaa koulutetaan iskureiden käyttöön alkusyksystä.

– Viime aikoina on huomattu, että tilanteet voivat tulla eteen hyvinkin nopeasti ja silloin on tärkeää, että apu löytyy heti läheltä, hän sanoo.

Varmuutta koulutuksesta

Lions Club Vaasa Familyn lahjoittama sydäniskuri on sijoitettu Huutoniemen kirkkoon. Kirsti Ala-Kutsin mukaan päätös sydäniskurin hankinnasta tehtiin pari vuotta sitten.

– Suomessa oli aloitettu Lions-työtä sydänten hyväksi, ja yhdessä Sydänliiton kanssa tavoitteeksi asetettiin saada tuhat sydäniskuria Suomeen. Nyt niitä on koossa jo yli 200, kertoo Ala-Kutsi.

Ala-Kutsi vetää Huutoniemen kirkossa aamupiiriä, jolle sydäniskuri on jo tullut tutuksi käyttökoulutuksessa.

– Aamupiiriimme osallistuu kolmisenkymmentä ikäihmistä. Koulutuksessa sydäniskurin käyttöön sai varmuutta ja uskallusta, hän sanoo.

Hospitaaliritarikunnan lahjoittama sydäniskuri tulee puolestaan käyttöön Palosaaren kirkkoon.

– Tämä on Pohjanmaan ensimmäinen hyväntekeväisyyskohtaamme. Lahjoituksen ovat tehneet ritarikuntaan kuuluvat yksityishenkilöt, kertoo Ilkka Garaisi.

Elintärkeä elvytys

Henkilökohtaista tuntumaa sydäniskurista on Mauri Öljymäellä. Tammikuussa 2018 hänen sydämensä pysähtyi hiihtoladulla.

Kaatuneen hiihtäjän havaitsivat Porvarinkadun koulun oppilaat, joiden liikunnanopettaja Reidar Strömvall elvytti Öljymäkeä yhdessä Hannu Saarikon kanssa, kunnes paikalle saatiin ensihoito ja sydäniskuri seitsemässä minuutissa.

– Minunkin elämä olisi loppunut ilman elvytystä ja iskuria. Lahjoittamani sydäniskuri tulee käyttöön Vaasan kirkkoon, mistä kiitos kuuluu myös järjestämälleni Kiitos elämälle -hyväntekeväisyyskonsertille, sanoo Öljymäki.

Raija Koivisto