Suuria tunteita ja mustaa huumoria valkokankaalla

Marraskuun ensimmäisenä valkokankailla nähdään uusi kotimainen elokuva Koirat eivät käytä housuja. Kyseessä on surua, vaikeita asioita ja huumorin leimahduksia yhdistelevä elokuva, joka on myyty teatterilevitykseen jo 25 maahaan.

Maailmanensi-iltansa elokuva sai toukokuussa Cannesin elokuvajuhlissa Yhdysvalloissa, ja se on sittemmin niittänyt useita kansainvälisiä palkintoja.

J-P Valkeapään ohjaama ja vaasalaislähtöisen Pekka Strangin sekä Krista Kososen tähdittämä elokuva kertoo kipeän rakkaustarinan yksinhuoltajaisästä, joka löytää yhteyden edesmenneeseen vaimoonsa sadomasokistisista roolileikeistä.

– Lähdimme tekemään elokuvaa halusta tutustua tähän puoleen ihmisissä. Emme silloin niinkään miettineet, millaisen vastaanoton se saa yleisössä, Valkeapää ja Strang kertovat.

Suuria tunteita

Käsikirjoitusta hiottiin lähes neljä vuotta. Aluksi synkkänä ja valottomana liikkeelle lähtenyt tarina koki hiljalleen muodonmuutoksen ja sai mukaansa annoksen mustaa huumoria. Ihmissuhdekuvioiden myötä se alkoi muistuttaa hieman jopa romanttista komediaa.

Pohjimmiltaan elokuva käsittelee isoja, vaikeitakin teemoja. Suru, selviytyminen, takaisin kiinni elämään pääseminen, toisten ihmisten kohtaaminen ja rakastaminen ovat kaikki läsnä.

– Siinä ollaan komedian ja tragedian rajoilla. Elokuva on hyvin herkkä ja aiheuttaa voimakkaita tunteita katsojassa. Joku voi kokea sen surulliseksi, kun taas toinen ulvoo naurusta alusta loppuun, miehet kuvailevat.

Syvälle ihmismieleen

Elokuvan tekeminen on vaatinut paljon paitsi teknisesti myös henkisesti. Näyttelijät laittoivat vaikean aiheen tiimoissa paljon peliin.

– Siinä on stuntteja ja haastavia kohtauksia veden alla, mutta ennen kaikkea se vaati olemaan henkisesti paljas. Emme vain pukeneet roolia päälle, vaan kuorimme sen itsestämme esiin, Strang kertoo.

Tärkeä osa tätä hänen mukaansa oli Valkeapään luoma avoin, turvallinen ilmapiiri, jonka myötä näyttelijät uskalsivat sukeltaa syvemmälle aiheeseen.

– Elokuva ja sen teko on ollut meille tärkeää, mutta toivottavasti se on jollekin vielä tärkeämpi. Kenties se saa jonkun ymmärtämään, että elämästä selviää, vaikka tie olisikin kummallisempi kuin olisi ennalta aavistanut, Strang miettii.

Sarianne Lakso