Suuri kaninäyttely huumaa kävijät

Koivulahden nuorisoseurantalolla nähdään joukko pörröisiä sydämensulattajia, kun suuri kaninäyttely avaa ovensa 30. marraskuuta kello 10. Paikalle on odotettavissa yli 400 kania ympäri Suomen. Tapahtuman sisäänpääsy on yleisölle ilmainen.

Tuumasta toimeen

Vuoden aikana Suomessa järjestetään muutamia kaninäyttelyjä, joista lähimmät ovat olleet Jyväskylässä ja Porissa.

Rotukaneja kasvattava Paula Heikkinen kertoo kanien kasvatuksen lisääntyneen viime vuosina. Kaniharrastajista moni asuu Vaasassa.

– Harrastajien toiveena oli, että kerrankin saisimme näyttelyn lähemmäksi. Tartuimme tuumasta toimeen ja järjestimme sellainen.

Heikkisen mukaan kaniharrastajat ovat eri-ikäisiä aikuisia ihmisiä.

– Kaneja kasvatetaan useimmiten näyttelyjä varten, lemmikeiksi tai jopa syötäviksi, hän tietää.

Näyttelyn järjestää Suomen Kaniyhdistys ry, eli käytännössä yhdistyksen jäsenet, jotka asuvat Vaasassa ja lähiympäristössä.

– Näyttelyssä on kaikkiaan kuusi tuomaria, joista päätuomarit tulevat Tanskasta asti. Näyttelyssä nähdäänlähes kaikkia Suomessa kasvatettavia kanirotuja, belgianjätistä pienimpään hermeliiniin ja kaikkea siltä väliltä, Heikkinen kertoo.

Ilmainen sisäänpääsy

Tilaisuuteen on avoimet ovet. Heikkisen mukaan näyttely on oiva tapahtuma esimerkiksi lapsiperheille, jotka voivat tulla katsomaan erilaisia kanirotuja.

Näyttelyyn on myös mahdollista vielä ilmoittautua.

– Mukaan voi ilmoittautua, jos kani on tunnistusmerkitty, eli ainakin yhdessä korvassa on tatuointi. Ilmoittautuminen tapahtuu paikanpäällä tapahtumapäivänä kello 9 kanin kanssa, Heikkinen ohjeistaa.

– Viereisellä kasvihuoneella on samana päivänä myös kanien estehyppely eli kaniagility siitä kiinnostuneille, hän lisää.

Susanna Vase