Suomi ja Intia kohtaavat Vaasan pääkirjaston Teema-käytävällä

Toukokuun toiseen päivään saakka voi Vaasan pääkirjaston Teema-käytävällä tutustua vaasalaisen Anne Stormin ja Mumbaissa asuvan Arindam Chakrabortyn yhteisnäyttelyyn.

Näyttely on heille kolmas yhteinen, mutta ensimmäinen laatuaan Suomessa. Taiteilijat ovat tehneet yhteistyötä yli kymmenen vuotta.

– Tutustuimme Lontoossa vuonna 2007, ja olen Arindamin tyttölapsen kummitäti, Storm kertoo.

Taitelijat suunnittelevatkin jo seuraavaa yhteisnäyttelyä Ruotsin Uumajaan tai Tukholmaan.

– Arindam auttoi minua Intian-näyttelymme kanssa. Nyt on minun vuoroni tehdä sama, Storm sanoo.

Väriloistoa. Chakrabortyn töitä on kirjastolla seitsemän, joten valtaosa teoksista on tuotteliaan Anne Stormin, joka ei pelkää käyttää kirkkaita värejä kehystämättömille kankailleen.

– Teen taidetta aina, kun pystyn, ja mitä väsyneempi olen, sitä innokkaammin maalaan. Vuodenvaihteessa tosin usein vain luonnostelen tulevia töitä, Storm sanoo.

Jokainen Stormin työ on uniikki, eikä hän milloinkaan tee kahta versiota samasta työstä. Samat teemat hänen töissään kuitenkin saattavat toistua.

– Alkuaikoina maalasin käärmeitä, susia ja intiaaneja, mutta nykyisin useissa töissäni esiintyy maisemia. Lisäksi rakastan tulppaaneita, Storm kertoo.

Näyttelyssä nähtävät Chakrabortyn työt ovat kooltaan pienempiä ja värimaailmaltaan maanläheisempiä.

Kansainvälisiä näyttelyitä. Storm on lähettänyt töitään gallerioihin eri puolille maailmaa ja pitänyt useita näyttelyitä Euroopassa sekä yhden Yhdysvalloissa. Chakraborty on ollut aktiivinen lähinnä kotimaassaan Intiassa sekä Iso-Britanniassa.

– Useimmat galleriat ovat löytäneet minut kotisivujeni tai ulkomaisten näyttelyideni kautta ja ehdottaneet uutta näyttelyä, Storm kertoo.

Chakrabortyn kookkaimpia maalauksia ei kirjaston käytävälle saatu ripustettua, mutta ne ovat nähtävillä Stormin kotiateljeessa Gerbyssä, josta löytyy paljon myös hänen omaa taidettaan.

– Mielelläni esittelen maalauksiamme näyttelyn jälkeenkin! Kannattaa kuitenkin soittaa ensin, että tiedän olla kotona, kesägalleriaa kotiinsa suunnitteleva Storm sanoo.

– Olisi hienoa saada myytyä Arindamin töitä, sillä 50 euroa on suuri raha Intiassa, ja se auttaisi ystävääni paljon, Storm jatkaa.

Harrastajasta taitelijaksi. Ammatiltaan Anne Storm on kylmäkkö, ja hän valmistaa edelleenkin voileipäkakkuja tilauksesta. Myös niiden koristelussa näkyy hänen taiteellisuutensa, joka on peräisin Korpelan taiteilijasuvulta.

– Tyttärentyttäreni Tilda on selkeästi seuraava tuleva taiteilija perheeseemme, Storm nauraa.

Oman taiteilijauransa Storm aloitti vuonna 1987 Vaasan taidekerhossa, josta moni muukin on ensimmäiset taideoppinsa saanut. Vaasalainen muotokuvamaalari Fritz Jacobsson uskoi alusta alkaen hänen kykyihinsä.

– Taideyhteisöissä on tärkeää tukea toinen toistaan, ja arvostan paljon saamaani tukea, Storm sanoo.

Hän pyrkii itsekin kannustamaan paikallisia taiteilijoita käymällä esimerkiksi heidän näyttelyissään.

Sara Isosomppi