Uutiset

Suomalainen luonto kiinnostaa kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla

Vaasa Wildlife -festivaalin laadukkaat dokumentit tekevät Suomen luontoa kansainvälisesti tunnetuksi ja lisäävät tietoutta ihmisen toiminnan vaikutuksista ympäristöön. Kuva: Ulf Jonasson
  • Vaasa

Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut järjestää syyskuussa 26.-30.9. yhdeksättä kertaa kansainvälisen Vaasa Wildlife -elokuvafestivaalin.

Festivaalilla halutaan muun muassa lisätä tietoisuutta ja vuoropuhelua luonnosta, ympäristönsuojelusta sekä ihmisen toiminnan radikaaleistakin vaikutuksista ympäristöön.

Ongelmia halutaan lähestyä ratkaisukeskeisesti ja tarjota kuulijoille vinkkejä uusien, ympäristöystävällisten materiaalien käytöstä arjessa.

Vierailevia tähtiä ja paikallista osaamista. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa tiedeohjelma, joka sisältää ajankohtaisia aiheita.

Energiapäivänä 27.9. järjestetään paneelikeskustelu, johon osallistuvat Stormossenin ja Metener Oy:n toimitusjohtajat sekä Vaasan liikennepäällikkö. Paneelissa kuullaan esimerkiksi vaasalaisen biokaasun menestystarina.

Samana päivänä keskustellaan myös Irakin vesi- ja energiakriisistä sekä Mosulin padon romahtamiseen liittyvistä uhkakuvista.

Sunnuntain Retrospektiivin vieraana on Markku Lehmuskallio, joka on yksi Suomen tunnetuimmista dokumentintekijöistä.

Paikalle saapuu myös elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, Lehmuskallion vaimo, nenetsiläinen Anastasia Lapsui. Yleisö pääsee keskustelemaan pariskunnan kanssa ja näkemään heidän dokumenttituotantoaan.

Tapahtuman tuottajan, kulttuurikoordinaattori Ilias Missyriksen mielestä on hienoa, että festivaali tuo yhteen sekä luontoelokuvantekijöitä että alan tieteilijöitä. Elokuvantekijöitä tulee Suomeen aina Alaskasta saakka.

Missyriksen mukaan Suomeen on saapunut peräti neljä espanjalaista kuvaamaan kurkia.

– Tapahtuman kansainvälisyys on selvä merkki siitä, että pohjoismainen ja suomalainen luonto kiinnostavat ympäri maailmaa, Missyris iloitsee.

Hän kertoo, että Suomi 100 -juhlavuosi on innoittanut kansainvälisiä elokuvantekijöitä. YLEn ja saksalaisen yleisradioyhtiön NRD:n tuottamat elokuvat Vaasan seudun luonnosta selvisivät festivaalin kilpailussa finaaliin saakka.

– Nämä laadukkaat dokumenttifilmit tekevät ainutlaatuisen luontomme laajasti tunnetuksi. Ne lähtevät jakeluun ympäri maailman.

Elokuvia esitetään kulttuuritalo Fannyssa sekä pääkirjaston Draama-salissa. Esitykset ovat ilmaisia. Näytöksiä voi tilata myös kouluihin, kirjastoihin ja palvelutaloihin.

Meiju Pykäri

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka