Stundars uudisti kesän ohjelman

Stundarsin ulkoilmamuseon kesässä tapahtuu monenlaista aivan kuten ennen vanhaa kesäisin, jotka olivat tuolloin kiireisin vuodenaika. Tietoa maaseudun ihmisten elämästä ja historiasta saa Stundarsin opastuksilla.

Tämän kesän uutuuksina museossa on esillä pienoisnäyttelyitä. Näyttelyt kertovat viherkasvien tulemisesta pohjalaistalojen sisustukseen sekä ruuanvalmistuksen ja ruokailemisen paikallishistoriasta.

Useat tapahtumapäivät

Uutuutena ovat myös seitsemän tapahtumapäivää. Tänä kesänä Stundars ei järjestä suuria tapahtumia, vaan useampia pienimuotoisia, kulttuuriperintöön keskittyviä tapahtumapäiviä.

Ensimmäinen tapahtumapäivä on heinäkuun alussa, jolloin pureudutaan pohjalaisiin tekstiileihin ja vanhan ajan muotiin.

Tekstiilipäivien aikana voi nähdä entisajan pyykkäystä ja puisen, käsinveivattavan pyykinpesukoneen varhaisen mallin.

Vanhojen tekstiilien erityisyydestä kertovat muun muassa taidokkaat kirjainkirjonnat lakanoissa. Niitä näkee päivien ajan esillä olevassa pohjalaisen tekstiiliperinnön pienoisnäyttelyssä.

Kävijät voivat ottaa tekstiilipäiviin mukaan myös oman lakanan ja kokeilla siihen kirjontaa käsityöläisen mallin mukaan. Omaa lakanaa voi kokeilla mankeloidakin Stundarsiin vuosi sitten saadulla suurella, vanhalla kivimankelilla.

Ruuan perinteitä

Kaksi teemapäivää keskittyy pohjalaiseen ruokakulttuuriin. Harrastajaleipuri Matts Jern leipoo museon leipomossa ruisleipää entisajan oppien mukaisesti heinäkuun ensimmäisenä ruokapäivänä.

Molempina teemapäivinä valmistetaan lisäksi viiliä ja kakkuja vanhoilla resepteillä sekä suolakalaa. Kimpiastia oli yksi maatilojen tärkeimpiä astioita aiemmin, ja sen tekoa pääsee myös näkemään.

Eläinten teemapäivinä on Stundarsin Eläinpihassa monenlaista tekemistä eläinten parissa. Eläinpiha on suosittu etenkin lapsiperheiden keskuudessa.

Museon ohjelmassa on muutakin lapsille suunnattua ohjelmaa, kuten opastuksia ja visailuja.

Korjattu ulkovessa

Tämän kesän erikoisuus museossa on vastaremontoitu ulkovessa, jossa pääsee kurkkaamaan huussien historiaan.

Stundarsissa kesässä on esillä myös kaksi taidenäyttelyä. Hemmerin talon yläkerrassa on taidegrafiikkaa paikallisilta tekijöiltä Tuija Arina-Sundelinilta, Gunilla Lång-Kivilinnalta, Ann-Sofie Kattilakoskelta ja Maija Minniltä. Museoalueen Navetassa on esillä Timo Konttisen teoksia.

Suosittu Lastenjuhla on tänä vuonna muutettu pienimuotoisemmaksi Lasten iltapäiväksi. Tällöin pääsee tekemään kasviota muumeista tutun Hemulin ohjeiden mukaan, kuulemaan Tove Janssonin sadun Näkymätön lapsi sekä leikkimään museon suurella ulkoalueella yhdessä leikittäjien kanssa.

Koronatilanteen museo on ottanut huomioon siirtämällä opastukset ulos, sijoittamalla alueelle käsidesifiointipulloja ja lisäämällä siivoamista. Myös suurin osa kesän muista aktiviteeteista tapahtuu tänä vuonna ulkoalueella, jossa turvavälit on helppoa pitää.

Pia Timberg