Stand up -kulttuuri halutaan juurruttaa pysyvästi Vaasaan

Vaasaan ei ole vielä juurtunut vahvaa stand up kulttuuria, mutta Bock´s Corner Brewery liputtaa muutoksen puolesta. Syyskuusta lähtien he tuovat tunnettuja stand up -koomikoita Vaasaan yhteistyössä pohjalaisen tapahtumatuotantoyrityksen kanssa.

Petri Valtee HäjyLivestä kertoo heidän tehneen jo vuosia viikonloppukiertueita koomikoiden kanssa ja halunneensa lisätä myös Vaasan normikiertuepaikaksi.

– Bock’sista löytyi heti kiinnostusta järjestää keikkoja. Stand up -iltoja on sovittu jo syyskuulta joulukuulle. Jatkostakin on jo alustavasti puhuttu. Katsomme ensin, kuinka konsepti lähtee käyntiin, hän toteaa.

Hänen mukaansa illat on täytetty Suomen huippukoomikoilla.

– Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa, hän lupaa.

Bock´silla on Valteen mukaan mainiot puitteet keikkojen järjestämiseen.

– Stand up sopii sinne kuin nenä päähän, tästä kehkeytyy hyvä sabluuna, hän toteaa.

Pysyvä stand up -klubi

Bock´s Corner Breweryn toimitusjohtaja Timo Suomalainen kertoo heillä olleen pitkään tavoitteena perustaa Vaasaan pysyvä stand up -komediaklubi.

– Nyt haistelemme ilmapiiriä ja selvitämme, löytyykö Vaasasta kiinnostusta säännöllisille esityksille. Keikat järjestetään Carage-klubissamme, johon mahtuu noin 200 kuulijaa, Suomalainen kertoo.

Siellä aiemmin järjestetyt komediakeikat ovat hänen mukaansa olleet loppuunmyytyjä.

– Fiilis on siis aika luottavainen tulevaisuutta ajatellen, hän lisää.

Suomalainen sanoo näkevänsä keikkojen järjestämisen kaksisuuntaisena tienä.

– Tavoitteena on saada vaasalaiset innostumaan stand upista, mutta yhtä lailla toivon, että esiintyjät oppivat, että täällä on vahva stand up -kulttuuri ja haluavat tulla Pohjanmaalle, hän kertoo.

Yleisöä kahdessa kerroksessa

Esiintyjät ovat Suomalaisen mukaan aina kehuneet paikan tunnelmaa.

– Vaasassa on hyvä yleisö, joka elää hienosti esityksissä mukana, Suomalainen kuvailee.

Kerran kuukaudessa järjestettävistä keikoista yksi viedään Wasa Innovation Centeriin, johon mahtuu noin 400 kuulijaa.

– Testaamme lokakuussa, miten tila toimii tähän tarkoitukseen. Siellä yleisö on kahdessa kerroksessa, osa esiintyjän yläpuolella. Se on täällä aika spesiaalitilanne, vaikka ulkomailla paljon käytetty, hän toteaa.

Ensimmäinen kiertue on Suomalaisen mukaan suomenkielinen, mutta suunnitteilla on jo seuraava kiertue, jossa kuullaan myös ruotsinkielisiä esityksiä.

– Komedia uppoaa kuitenkin kaikilla kielillä, hän uskoo.

Väkivallan uhka

Jape Grönroos ja Matti Patronen käynnistävät Bock´s stand up -klubikiertueen 20. syyskuuta järjestettävällä keikalla. Oululainen stand up -koomikko Matti Patronen sanoo Vaasan jääneen hieman pimentoon hänen keikkakalenterissaan.

– Nyt on kivan tuore olo tulla sinne. Pohjanmaalla olen esiintynyt harvakseltaan. Keikat keskittyvät pääasiassa Etelä-Suomeen. Tuntuu kuin olisin tulossa ensimmäistä kertaa Vaasaan, hän nauraa.

Hän sanoo esitystensä rungon olevan aina sama, mutta paikkakunta tuo esitykseen oman lisämausteensa.

– Lueskelen wikipediaa ja paikallisuutisia ennen esitystä. Yritän keksiä tuoreita näkökulmia asioihin. Pyrin välttämään ainakin niitä ilmeisimpiä aiheita, jotka on jo kaluttu loppuun, Patronen heittää.

– Pohjanmaalle on jännittävä tulla, kun siellä on aina väkivallan uhka olemassa, hän jatkaa nauraen.

Katja Lahti