Sommaröhallen yhdistää rannikkoseudun käsityöläiset

Merenkurkun saaristosta löytyy yllättäviä retkikohteita vuoden ympäri.

Raippaluodossa Södra Vallgrundin kylässä sijaitsee Sommaröhallen, joka on kerännyt yhteen kymmenittäin saariston ja mantereen taitavia käsityöläisiä.

– Myynnissä on neulottua ja virkattua, koruja ja kirjoja sekä leluja ja lastenvaatteita. Myös kotona leivotut leivonnaiset ovat suosittuja, ja neljän metrin pullatiski tyhjenee illaksi, kertovat Monika Nissander ja Marlene Ström.

Sommaröhallenia ylläpitää Södra Vallgrundin kyläneuvosto, joka haluaa tukea rannikkoseudun käsityöläisiä ja pienyrittäjiä.

– Södra Vallgrudin kyläneuvosto perustettiin jo vuonna 1991. Tuolloin oli pelkona, että kyläkauppa katoaa. Kyläneuvoston ensimmäinen suuri tehtävä olikin houkutella lisää asiakkaita kyläkauppaan ja rakentaa jotain sen ympärille.

Tätä ajatellen Sommaröhallen avasi ovensa vuonna 1992.

– Toiminta alkoi kylmässä bussihallissa, jossa ei ollut kunnon valaistusta. Muutaman sesonkikauden jälkeen tilat saneerattiin, ja noin 1 200 talkootuntia myöhemmin käsissämme oli hieno, monien mahdollisuuksien talo.

Myös kunta tuki uuden betonilattian laittamista.

– Tänä päivänä teemme edelleen läheistä yhteistyötä kyläkaupan kanssa, mikä oli alkuperäinen ajatuskin. Muutama vuosi sitten vietimme 25-vuotisjuhlia. Olemme onnistuneet vuosien aikana hienosti, sillä aloitimme täysin nollasta, takataskussa vain yksi hieno idea, Nissander iloitsee.

Sommaröhallenin sesonkiaika sijoittuu kesään sekä neljän viikon mittaiseen joulusesonkiin. Toiminnassa on mukana yli 100 käsityöläistä muun muassa Vaasasta, Vöyriltä ja Kristiinankaupungista.

Ström vastaa uusien käsityöläisten ottamisesta mukaan. Sommaröhallenin valikoima pidetään aina mahdollisimman laajana.

– Uudet kiinnostuneet käsityöläiset voivat olla minuun yhteydessä. He voivat kokeilla omien tuotteidensa myyntiä ensin pop up -toiminnalla. Sommaröhallen toimii käsityöläisten kannalta todella hyvin, sillä kiinteitä pöytävuokria ei ole, ja myynnistä menee vain pieni provisio.

Raija Koivisto

>>>>>>> Stashed changes