Sinilevä on vaarallinen lemmikeille

Nyt kannattaa olla erityisen tarkkana, minne päästää lemmikkinsä uimaan. Ihmisille ja eläimille vaarallista sinilevää on sekä merissä että järvissä runsaimmillaan kesän loppupuolella. Lemmikin ei ole turvallista uida vedessä, jossa on havaittu sinilevää.

– Sinilevä tarttuu turkkiin, ja koira juo vettä uidessaan, eläinlääkäri Fanny Bäck Vaasan kaupungin pieneläinklinikalta toteaa.

Bäckin mukaan tänä kesänä ei ole vielä toistaiseksi tuotu sinilevästä sairastunutta lemmikkiä klinikalle.

Yhteys eläinlääkäriin

Uintireissun jälkeen lemmikki kannattaa pestä huolellisesti, jotta sinilevä saadaan turkista pois. Jos eläin on niellyt sinilevävettä, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

– Sinilevä voi aiheuttaa lemmikille myrkytyksen, josta voi seurata keskushermosto-oireita ja maksavaurioita. Myrkytys voi pahimmillaan johtaa eläimen kuolemaan, jos vedessä on ollut paljon sinilevätoksiineja, Bäck sanoo.

Sinilevämyrkytyksen oireina voi esiintyä muun muassa oksentelua, ripulia, levottomuutta, kouristelua, tärinää ja tasapainohäiriöitä. Oireisiin vaikuttavat myös toksiinityyppi sekä eläimen ikä ja yleisvointi.

– Jos epäilet lemmikin saaneen myrkytyksen, soita heti eläinlääkärille. Eläinlääkäri arvioi tapauskohtaisesti ja oireiden perusteella, tuleeko eläin viedä klinikalle tukihoitoon.

Bäck muistuttaa, että vaikka oireet usein alkavat pian uimisen tai vedenjuonnin jälkeen, voi lemmikki oireilla vasta vuorokaudenkin kuluttua. Sinilevämyrkytykseen ei ole olemassa vastalääkettä.

Sinilevän tunnistaminen

Suomen ympäristökeskus SYKE tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain kesän ajan ja jakaa sinilevään liittyvää tietoa. Uimarantojen tilannetta seuraavat kaupungit ja kunnat.

Sinilevää esiintyy vedessä vihreän tai kellertävän värisinä hiukkasina. Jos levää on runsaasti, siitä muodostuu tyynellä säällä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, se saattaa olla sinilevää. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Elisa Siikonen