Sellisti soittaa ilon ja lohdun säveliä

Palosaaren kirkossa soi perjantaina Päivi Ahvenvaaran sellokonsertti. Tilaisuuden taustalla on syvällinen ajatus. Harrastelijamuusikko kertoo haluavansa tarjota lohtua särkyneille.

– Olen särkynyt elämäni aikana monta kertaa. Jostain on kuitenkin aina löytynyt voimaa koota palaset yhteen ja jatkaa eteenpäin. Tiedän, että kaltaisiani on paljon. Haluan omistaa illan meille kaikille särkyneille.

Ikävä soittamista. Vaasan suomalaisen seurakunnan diakoniatyöntekijänä toimiva Ahvenvaara aloitti aktiivisen soittoharrastuksensa neljännellä luokalla. Rakas harrastus jäi lähes kokonaan, kun hän sai esikoisensa vuonna 2008.

– Nuorempana soitin selloa lähes päivittäin. Lasten syntymän jälkeen ja ruuhkavuosien aikana sello jäi enemmän seinäkoristeeksi, hän kertoo.

Tammikuussa 2018 tuli pysäyttävä tieto, kun diagnoosi ms-taudista vahvistui. Kuluneen vuoden aikana Ahvenvaara on saanut sellon soittamisen takaisin elämäänsä.

– Diagnoosi antoi selityksen vuosikausien selittämättömille oireille, mutta samalla iski voimakas pelko tulevaisuudesta. Huomasin myös, että minulla oli selloa valtava ikävä. Kaivoin esiin nuotteja, ja soittaminen tuntui mahtavalta.

Ahvenvaara uskaltaa nyt katsoa avoimin mielin eteenpäin. Kesällä hän sai kutsun tulla soittamaan häihin, jotka onnistuivat hienosti.

– Haluan taas soittaa ja tuoda soittamalla iloa ja lohtua myös muille. Haluan elää jokaisen hetken niin hyvin kuin osaan. Haluan olla olemassa juuri sellaisena kuin olen.

Voimaannuttava musiikki. Ahvenvaara on valinnut konserttiin kappaleita, joilla hän on vuosien kuluessa hoitanut omaa särkynyttä sieluaan. Esimerkiksi Melartinin kehtolaulu tuo muistoja läheisestä ystävästä, joka lukioikäisenä kuoli syöpään.

– Soitan illassa myös kappaleita, jotka vievät ajatukset rakkauteen ja toivon hetkiin. Toivon, että kuulijani saavat illan aikana voimaantua sävelten tahdissa. Musiikki on terapiaa. Se on voimakas tunteiden tulkki.

Ahvenvaara kutsuu konserttiinsa erityisesti heitä, jotka eivät halua osallistua tavallisiin konsertteihin.

– Joku ei ehkä kykene istumaan rauhassa paikallaan tai joku häpeää sitä, että vaatteet eivät ole tarpeeksi hienot konserttiin. Tähän tilaisuuteen kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat. Jos haluaa poistua kesken pois, sekin sopii.

Ahvenvaara ei koe olevansa täydellinen, mutta hän muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on jokin lahja.

– Minä olen pitänyt omaani pitkään piilossa. Nyt haluan soittaa muille. Olen joskus hävennyt sitä, miten soitan, ja olen tuntenut itseni huonoksi sellistiksi. Haluan konsertillani kannustaa muitakin menemään rohkeasti sinne, minne mieli vetää.

Raija Koivisto

>>>>>>> Stashed changes