Seksitautien etätestaus otettu hyvin vastaan Vaasassa

Vaasalaisilla on ollut viime vuoden lokakuusta lähtien mahdollisuus tilata ilmainen klamydia- ja tippuritesti kotiinsa. Sukupuolitautien poliklinikan perushoitaja Sari Nuuja sanoo olleensa yllättynyt sen saamasta suosiosta. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana etätestejä otettiin noin 150.

– Etätestauksella halutaan madaltaa kynnystä seksitautien testaamiseen. Klamydia on selkeästi yleisin seksitauti, ja hoitamattomana se voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Se voi olla oireeton pitkän aikaa. Oireetonkin kantaja levittää tautia, Nuuja muistuttaa.

Maksuttoman testin voi tilata kotiinsa Vaasan kaupungin Omahoito-sivuston kautta. Testi on Nuujan mukaan tarkoitettu yli 17 vuotta täyttäneille vaasalaisille.

– Ikärajalla varmistettiin, että sitä nuoremmat tulevat juttelemaan hoitajan kanssa. Maksuttoman testin tilaamiseen tarvitaan myös pankkitunnukset, joita alaikäisillä ei välttämättä ole. Tähän mennessä vaikuttaa, että etätestausta tilaavat kaikenikäiset ihmiset, Nuuja toteaa.

Hoito on maksuton. Etätesti kolahtaa postiluukkuun parissa päivässä tilaamisesta. Paketissa on selkeät ohjeet näytteen ottamiseen sekä kaikki siihen tarvittavat välineet. Tulokset kirjautuvat muutaman arkipäivän sisällä Omahoito-sivustolle.

Nuuja muistuttaa, että klamydian ja tippurin hoito on Suomessa ilmaista. Kaikki positiivisen tuloksen saaneet saavat siis poliklinikalta maksuttoman hoidon.

Nuuja sanoo olevansa tyytyväinen siihen, kuinka vaasalaiset ovat ottaneet vastaan etätestimahdollisuuden.

– Palvelu sai heti suuren suosion. Nyt testien määrä näyttää vakiintuneen noin 50 kappaleeseen kuukaudessa. Kirjaamme etätestien tulokset aina potilastietojärjestelmään.

Nuuja uskoo etätestimahdollisuuden madaltavan kynnystä itsensä testaamiseen. Seksitaudit ovat hänen mukaansa edelleen jossain määrin tabu.

– Vastaanotolle tuleminen on joillekin vaikeaa. Pelätään, että tutut näkevät tai muuta vastaavaa. Meillä on vastaanotto pääterveysasemalla keskiviikkoisin ja perjantaisin. Joka kerta naapurikunnista joku kokeilee, josko hän pääsisi vastaanotollemme. Palvelu on kuitenkin tarkoitettu vain vaasalaisille ja Vaasassa opiskeleville, Nuuja painottaa.

Ennätysmäärä tippuria. Klamydia on Nuujan mukaan yleisin seksitauti. Viime vuonna Vaasassa tehtiin 1 190 klamydiatestiä, joista 186 oli positiivisia. Tippuria löydettiin Nuujan mukaan ennätysmäärä. Kahdestatoista näytteestä viisi oli positiivista.

– Yleensä vuodessa on korkeintaan kaksi tapausta. Yksi syy sen ja muiden seksitautien ilmenemiseen on matkailun lisääntyminen. Itsensä säännöllinen testaaminen kannattaa, eikä tauteja kannata hävetä. Jos on seksielämää, voi olla tautejakin, Nuuja toteaa.

HIV-testejä tehtiin viime vuonna 935 kappaletta, joista kaikki olivat negatiivisia. Nuuja pitää positiivisena sitä, että kaikenlaiseen seksiin suuntautuneet ihmiset uskaltavat tulla poliklinikalle.

– Meillä on talossa seksuaaliterapeutti, jonka kanssa pääsee tarvittaessa puhumaan. Teemme tiivistä yhteistyötä myös perhesuunnittelun kanssa. Vaasassa on paljon maahanmuuttajia, ja meiltä löytyy esitteitä seksitaudeista ja niiden hoidosta monella eri kielellä, hän kertoo.

Nuuja korostaa, että hän ei moralisoi ihmisiä, mutta muistuttaa ehkäisyn tärkeydestä. Kondomi on ainoa suoja seksitauteja vastaan.

– Erityisesti nuoret naiset luulevat usein edelleen, että ehkäisypilleri riittää. Seksielämä on positiivinen asia, mutta terveydestään kannattaa huolehtia, hän toteaa.

Katja Lahti