Uutiset

Savusukeltaja herkuttelee rullakebabilla.

32-vuotias Janne Lahtinen treenaa fiiliksen mukaan. Omatunto ei kolkuta, vaikka edellisestä kuntosalitreenistä olisi jo muutama viikko. Kuva: Raija Skyttälä / Foto Airaksinen
  • Vaasa

Vapaapäivänä Janne Lahtinen havahtuu älypuhelimen piippaukseen. Poralautta Esko on kaatunut merellä Vaasan ulkopuolella.

– Olin paikalla 30 tuntia ja nukuin vain muutaman tunnin. Meidän tehtävänämme oli pääosin lisävahinkojen estäminen, Lahtinen kertoo.

Vapaaehtoiseen palokuntaan Lahtinen liittyi jo 11-vuotiaana. Nyt hän on savusukeltaja Vaasan VPK:ssa.

– Olemme paikalla silloin, kun on hätä. Välillä kerään lasinsirpaleita pienen peltikolarin jälkeen ja joskus haen ihmisen pois palavasta rakennuksesta.

Tiukoista tilanteista voi myös kieltäytyä, sillä toimintaa tehdään vapaaehtoispohjalta.

– Raskaan keikan jälkeen saa myös tarvittaessa keskusteluapua. Se meillä toimii erittäin hyvin.

Muutama hälytys kuukaudessa. Vaasan VPK on sitoutunut auttamaan Pohjanmaan pelastuslaitosta, ja yhdistyksen jäsenet harjoittelevatkin viikoittain. VPK:sta löytyy myös omat juniori-, nais- ja veteraaniosastot.

– Kokeneita konkareita on paljon, ja toivomme, että saisimme mukaan uusia vapaaehtoisia. Tarvitaan vain auttamisen halua ja reippautta.

Lahtinen kuitenkin myöntää, että työn ja VPK:n yhdistäminen ei ole aina helppoa. Asentajana Rompanmäellä työskentelevä Lahtinen pääsee mukaan noin joka toiseen hälytykseen.

– Se tarkoittaa muutamaa hälytystä kuukaudessa. Syksy ja alkutalvi olivat todella rauhallisia, sillä kunnollista myrskykautta ei tullut.

Savusukeltajana ei tarvita älytöntä kuntoa. Savusukeltajien fyysistä kuntoa testataan kuntotesteillä, mutta Lahtisen mukaan älyttömässä kunnossa ei tarvitse olla. Mies pitää peruskuntoaan yllä hyötyliikunnalla.

– Autoilen mahdollisimman vähän ja liikun paljon ulkona.

Välillä Lahtinen suuntaa kuntosalille. Omatunto ei kuitenkaan kolkuta, vaikka edellisestä treenistä olisi vierähtänyt pitkäkin aika.

– Välillä pitää myös maata sohvalla. Sinne ei saa kuitenkaan jämähtää, sillä haluan innostaa jälkikasvuni liikkumaan.

Eronneella Lahtisella on kolme lasta, 3-, 6- ja 8-vuotiaat.

– Pyöräilemme paljon ja samoilemme metsissä.

Ruoan suuri ystävä. Lahtisella on myös kokin koulutus.

– Olen ruoan suuri ystävä ja syön välillä epäterveellisesti ja liian paljon. En stressaa syömisestä.

Tällä hetkellä hän on tyytyväinen vartaloonsa. Välillä mies palkitsee itsensä rullakebabilla.

– Herkuttelen ostamalla roskaruokaa. Välillä voin myös napata lasten karkkipussista muutaman karkin.

Jouluna saa rauhoittua. Jouluna Lahtinen aikoo rauhoittua ja viettää aikaa läheistensä kanssa. Joulupöydän antimista hän odottaa eniten riisipuuroa.

– Aion syödä joka päivä vatsani täyteen. Katsotaan sitten, miltä näytän tammikuussa, hän naurahtaa.

Eronneelle joulu tarkoittaa paljon ennalta sopimista. Tänä vuonna joulua vietetään samassa osoitteessa.

– Kaikki on mennyt sujuvasti, ja valmistelut ovat hyvällä mallilla. Lahjatoiveita minulla ei ole. Haluan vain toivottaa kaikille hyvää joulua.

Ikkunaprinssi pohtii vartaloaan. Uusi Ikkunaprinssi julkaistaan joka kuukausi vuoden 2017 aikana. Prinssi pohtii hyvinvoinnin merkitystä, suhdetta vartaloonsa sekä ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan.

Kuukauden Ikkunaprinssit on ehostanut CAVA Hair & Make-up -parturi-kampaamo. Kuvan on ottanut Foto Airaksisen Raija Skyttälä.

Janette Litmanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka