Uutiset

Sanoja tuulessa, tanssia hiekalla ja musiikkia aalloilla

Sudenmorsiamet Eeva-Lotta Paavola, Tarja Huntus ja Mirjam Silvén hiipivät katsastamaan Vaasan pääkirjaston Galleria-käytävän 25-vuotisnäyttelyä. Kuva: Sara Isosomppi
  • Vaasa

TAITEIDEN YÖ: Sudenmorsiamet ja Weljet -taitelijaryhmä juhlistaa Taiteiden yönä 25. juhlavuottaan Gustavsborgin rannassa monitaiteellisella esityksellään.

– Kutsuimme mukaan kaikki 2000-luvulla toiminnassamme mukana olleet taiteilijat, ja näytöksen tekemiseen osallistuukin sopivasti 25 taiteilijaa lähes kaikilta taiteen aloilta, kertoo 25-vuotisjuhlateoksen käsikirjoittaja Mirjam Silvén.

Tämä vuoden Taiteiden yön esityksen teema on Elementit – III Ilma. I elementti Vesi aloitti neljän esityksen kokonaisuuden vuonna 2013 edesmenneen Timo Hiltusen toiveesta, ja IV elementti Maa on esityksen keskiössä vuonna 2020.

– Teokset ovat monimuotoisuudessaan suuritöisiä, ja sen vuoksi esiinnymme nykyisin joka toinen vuosi.

Ilma on läsnä kaikissa tämän vuoden esityksen osuuksissa, myös esiintymispaikalla merituulen muodossa.

– Esiinnymme rannalla, vaikka sataisi, Silvén vakuuttaa.

– Kovan myrskyn sattuessa näytösaika siirretään tuonnemmaksi.

Esitykset muotoutuvat vähitellen, sillä sopivia osasia, kuten esimerkiksi teemaan sopivaa musiikkia, on poimittu mukaan kappale kerrallaan jo vuosien ajan.

– Maaritin Tuuli ja Taivas valikoitui ensimmäisenä esityslistalle vuonna 2012, musiikillisesta dramaturgiasta vastaava Eeva-Lotta Paavola sanoo.

– Ja vastaavasti yksi oma sävellys on vasta työn alla, lisää tuottaja ja Paavolan kanssa sävelletystä musiikista vastaava Tarja Huntus.

Esiintyjien suuresta määrästä johtuen jokainen taiteilijaryhmä harjoittelee omaa osuuttaan omassa aikataulussaan. Yhteisharjoituksia järjestetään vähemmän.

– Gustavsborgin esitys on ainutkertainen kokonaisuus kaikin tavoin, Silvén sanoo.

Juhlavuositeos koostuu runoista, musiikista, tulitanssista ja tanssista. Eri taidemuodot limittyvät osin päällekkäin toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.

– Esitys on noin tunnin mittainen, ja se soljuu saumattomasti eteenpäin, kuljettaen katsojia puron lailla, Paavola sanoo.

Ensimmäistä kertaa Sudenmorsiamet ja Weljet -ryhmän esityksessä on mukana myös puvustaja.

– Täysin uusia osallistujia esityksessä on kolme, ja meitä alusta saakka mukana olleita kaksi, Silvén ynnää.

Taiteilijaryhmän kokoonpano elää kaiken aikaa esiintyjien oman elämäntilanteen mukaan, ja Taiteiden yön esitystä varten paikalle saapuu jäseniä eri puolilta Suomea.

Tänä vuonna esitystä on aikaistettu puolella tunnilla kello 23.30 alkavaksi. Torilta lähtee kulkue esiintymispaikalle Gustavsborgin rantaan kello 23.

– Kulkueessa on luvassa jotain erityistä ja yllättävää. Olisi hienoa, jos myös katsojat liittyisivät kulkueeseemme esimerkiksi kynttilälyhtyjä kantaen, Silvén ja Huntus innostuvat.

Sudenmorsiamet ja Weljet -ryhmän 25-vuotiseen taipaleeseen voi tutustua Vaasan pääkirjaston alakerroksessa, Vilho Huntuksen toteuttamassa näyttelyssä 31.7. saakka.

Sara Isosomppi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka