Uutiset

Samba vie mukanaan Pohjanmaalla

Samba Sistersin jäsenet Marina Nykamb, Soile Jansson ja Susanne Lundström kertovat tanssivansa silkasta tanssin ilosta. – Kulkueessa on niin hauskaa, että välillä ei edes muista, mitä reittiä on tanssinut. Kuva: Malin Åhman
  • Vaasa

TAITEIDEN YÖ: Jos olet ollut Vaasassa Taiteiden yönä, on hyvin todennäköistä, että olet nähnyt keskustan läpi rumpujen tahtiin tanssivan, värikkään sambakulkueen.

Samba Sistersit ovat tanssineet sambakulkueensa kanssa Taiteiden yössä joka vuosi aloittamisestaan lähtien.

– Paitsi yhtenä vuonna, jolloin tanssijoita oli liian vähän. Silloin ihmiset tulivat kysymään, miksi emme olleet mukana, kertoo sambaaja Marina Nykamb.

Jos sambakulkue näyttää houkuttelevalta, siihen on mahdollista päästä mukaan. Mustasaaren Aikuisopistolla järjestetään joka vuosi sambakurssi, jolta tulee myös valtaosa Taiteiden yön sambaajista. Kurssin avulla myös Soile Jansson löysi samban.

– Olen tanssinut koko elämäni ja harrastanut muun muassa cheerleadingia ja ryhmävoimistelua. Kun näin sambakulkueen, ajattelin, että se voisi olla minua varten, Jansson kertoo.

Jansson liittyi kurssille vuonna 2015. Susanne Lundström ja Marina Nykamb ovat olleet mukana pidempään, Nykamb jo vuodesta 2006, jolloin kurssi alkoi.

– En osannut tanssia edes valssia ennen kuin aloitin. Nähdessäni mainoksen lehdessä ajattelin, että haluan oppia tanssimaan ennen kuin täytän neljäkymmentä, hän sanoo.

Tanssijat haluavat korostaa, että he tanssivat brasilialaista karnevaalisambaa, joka on erilaista kuin paritanssisamba.

– Karnevaalisambassa on aivan erilaiset askeleet kuin parisambassa, vaikka rytmi on samankaltainen, Nykamb kertoo.

Samba Sisters -ryhmä harjoittelee kerran viikossa ja pitää ylimääräisiä harjoituksia ennen esityksiä niille, jotka haluavat esiintyä. Heillä on 3–8 esitystä vuodessa erilaisissa juhlissa, festivaaleilla ja muissa tapahtumissa. Vappupäivänä he esiintyivät Stundarsissa.

– Oli aika kylmä, mutta lämpenimme tanssiessa, he nauravat.

Monet ryhmäläisistä ovat jäseniä myös Seinäjoen sambakoulussa, Samba Tropicalissa, joka voitti SM-kilpailut Helsingin Samba Carnevalissa tänä vuonna.

– Toisinaan menemme esiintymään seinäjokelaisten kanssa, ja Seinäjoen tanssijat tulevat puolestaan välillä esiintymään meidän kanssamme, Lundström kertoo.

Värikkäät esiintymisasut tehdään itse alusta loppuun. Tavallisesti asuja tehdään yksi vuodessa. Ryhmälle yhtenäisiä asuja tehtäessä joku ryhmän jäsenistä ottaa vastuun asujen suunnittelusta.

– Tänä vuonna emme tee asuja minkään teeman mukaisesti, vaan kaikki pukeutuvat erilaisiin asuihin. Näin saamme tavallistakin värikkäämmän sambakulkueen, Nykamb sanoo.

Koreografiaa on työstetty koko kevät, ja myöhemmin kesällä pidetään intensiiviharjoituksia. Ryhmän vetäjä Tanja Jokiaho tekee koreografiat kaikkiin esityksiin.

– Mutta sambakulkueessa tanssitaan myös vapaasti ilman koreografiaa, Lundström selventää.

Sambakulkue aloittaa kaupungintalolta, tanssii keskustan läpi ja takaisin kaupungintalolle. Kulkue kestää 40–50 minuuttia. Aloitusaika ilmoitetaan myöhemmin.

Malin Åhman

Pia Gerbaulet

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka